14:54 28 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  31898
  Pratite nas

  Veliki knez Georgij Mihajlovič Romanov stigao je na Krim, saopštio je savetnik kancelarije poglavara kuće Romanov u Krimskoj oblasti Vladislav Piljkevič.

  „Veliki knez Georgij Mihajlovič stigao je na Krim. Prvi dan boravka na krimskom tlu počeo je liturgijom u Krestovozdviženskoj dvorskoj crkvi u Livadiji, koju je sagradio njegov pra-pra-pradeda, car Aleksandar Drugi“, rekao je Piljkevič za Sputnjik.

  Prema njegovim rečima, poseta ima za cilj podršku ponovnom ujedinjenju Krima sa Rusijom i podsećanje međunarodne zajednice na istorijsku i pravnu pripadnost ovog poluostrva Rusiji.

  U okviru posete, knez Georgij Mihajlovič učestvovaće na međunarodnoj konferenciji i u nizu kulturnih događaja na Krimu, dodao je savetnik.

  Knez Georgij Mihajlovič rođen je u Madridu 1981. godine, a Rusiju je prvi put posetio 1992. godine. Studirao je na Univerzitetu Oksford. Jedan deo monarhista priznaje ga za naslednika ruske carske kuće.

  Krim je ponovo postao deo Rusije u martu 2014. nakon referenduma održanog nakon državnog prevrata u Kijevu. Za ujedinjenje sa Rusijom glasalo je 96,77 odsto birača Republike Krim i 95,6 odsto stanovnika Sevastopolja. Prema rečima predsednika Rusije Vladimira Putina, pitanje Krima je zatvoreno. Ukrajina i dalje smatra Krim svojom privremeno okupiranom teritorijom.

  Tagovi:
  Krim, Romanovi
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga