20:57 08 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Turska vojna operacija „Izvor mira“ u Siriji (157)
  0 160
  Pratite nas

  Ruska vojna policija je počela sa patroliranjem prve linije fronta sirijske vojske severoistočno od grada Manbidža u provinciji Alep, koji je u oktobru prešao pod kontrolu Damaska, saopštio je novinarima portparol vojne policije.

  Prema njegovim rečima, maršruta patrole vodi nekoliko kilometara od sela Kejrata na reci Sadžur, nedaleko od njenog ušća u Eufrat. Pre deset dana u ovom području je patrolirala američka vojska, koja je sa početkom turske operacije na severu Sirije povučena prema iračkoj granici.

  Poslednjih dana duž Sadžura je prošla linija razgraničenja između sirijske vojske i militanata proturskih grupa, koji su prišli Ankari tokom njene operacije u Siriji.

  „Osim toga, patroliranje je sprovedeno i jugoistočno od Kejrate, u oblasti Kara-Kozaka. Sada su ovde takođe položaji sirijske vojske“, dodao je predstavnik vojne policije.

  Seoce Kara-Kozak se nalazi na levoj obali Eufrata, iza strateškog mosta kojim prolazi auto-put koji ide kroz provincije Alep, Raka i Hasaka na severu Sirije i skreće u Irak u pravcu Mosula.

  Rusko-turski memorandum

  U utorak su predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, posle šestočasovnih pregovora potpisali memorandum o razumevanju u deset tačaka. U njemu se, između ostalog, govori da se od 12 časova 23. oktobra 2019. na sirijsku stranu sirijsko-turske granice izvan zone turske operacije „Izvor mira“ uvode jedinice ruske vojne policije i sirijske pogranične službe.

  Oni će pomagati pri povlačenju kurdskih jedinica i njihovog naoružanja na 30 kilometara od sirijsko-turske granice, što bi trebalo da bude završeno u roku od 150 sati. Od tog trenutka počeće zajedničko rusko-tursko patroliranje u dubini od 10 kilometara od granice prema zapadu i istoku od oblasti u kojoj se izvodi operacija „Izvor mira“, osim grada Kamišlija.

  Turska operacija u Siriji

  Turska od 9. oktobra vodi operaciju „Izvor mira“ u Siriji. Ankara je saopštila da su dejstva turske vojske usmerena protiv Radničke partije Kurdistana i terorističke organizacije DAEŠ. Američki predsednik Donald Tramp je 7. oktobra saopštio da su američke trupe počele da se povlače sa severoistoka Sirije. 

  Kurdi i Damask su zaključili sporazum o zajedničkom suprotstavljanju Turskoj, a sirijska vojska je prebačena do severne granice i zauzela je nekoliko gradova koje su ranije kontrolisali Kurdi, uključujući Raku.

  Vašington i Ankara su nakon toga, 17. oktobra, objavili da su se dogovorili da zaustave vojnu operaciju Turske na 120 sati i povuku kurdske snage na 30 kilometara u unutrašnjost Sirije, kako bi se stvorila tampon-zona koju Ankara namerava da kontroliše samostalno. Rok za prekid vatre okončan je u utorak 22. oktobra u 22 časa.

  Tema:
  Turska vojna operacija „Izvor mira“ u Siriji (157)
  Tagovi:
  ruska vojna policija, patrola, Sirija, Turska, turska operacija „Izvor mira“ u Siriji
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga