21:46 27 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 151
  Pratite nas

  Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da saradnja sa afričkim zemljama ima strateški i dugoročni karakter, a razvoj odnosa sa državama tog kontinenta i njihovim regionalnim organizacijama jedan je od prioriteta ruske spoljne politike.

  Putin je istakao da je Rusija dosledno podržavala nacionalne oslobodilačke pokrete naroda Afrike i „dala značajan doprinos formiranju mladih država, razvoju njihovih ekonomija i stvaranju borbeno sposobnih oružanih snaga“.

  „Naša saradnja, koja seže do perioda zajedničke borbe protiv kolonijalizma, ima strateški i dugoročni karakter“, rekao je Putin učesnicima plenarnog zasedanja samita „Rusija-Afrika“ koji se održava u Sočiju.

  Prema njegovim rečima, postoje značajne mogućnosti za intenziviranje rusko-afričke saradnje u raznim oblastima.

  „Naglašavam da je razvoj odnosa sa zemljama afričkog kontinenta i njihovim regionalnim organizacijama jedan od prioriteta ruske spoljne politike“, naveo je ruski lider.

  Putin je takođe istakao da je Rusija odlučna da nastavi obuku pripadnika vojske i policije afričkih zemalja radi osiguravanja bezbednosti u regionu. On je dodao da se trenutno na ruskim institutima obučavaju vojnici iz 20 afričkih zemalja. U cilju jačanja borbene sposobnosti nacionalnih oružanih snaga afričkih zemalja, odvija se saradnja u vojnoj i vojno-tehničkoj oblasti.

  Rusija će kao stalna članica Saveta bezbednosti UN nastaviti aktivno da učestvuje u razvoju strateške politike radi jačanja stabilnosti u Africi i obezbeđivanja regionalne bezbednosti, rekao je ruski predsednik.

  On je naglasio da će se ruska strana zalagati za povećanje uloge afričkih zemalja u rešavanju lokalnih sukoba.

  „Mi uvek sledimo princip: ’Za afričke probleme afrička rešenja‘, o čemu smo juče više puta razgovarali sa kolegama“, rekao je ruski lider.

  Na početku svog obraćanja Putin je pozdravio učesnike prvog samita „Rusija-Afrika“ na ruskom i engleskom jeziku.

  Samit i ekonomski forum „Rusija-Afrika“ održava se u Sočiju 23. i 24. oktobra. Na samit su pozvani lideri sve 54 afričke zemlje, a čak njih 43 potvrdilo je svoje prisustvo. Kopredsedavajući samita su Rusija i Egipat. Novinska agencija „Rusija danas“ je informacioni partner foruma.

  Tagovi:
  Afrika, Vladimir Putin
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga