06:55 29 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 360
  Pratite nas

  Ideja međunarodne kontrole na severoistoku Sirije, ako govorimo o NATO-u, neće doneti ništa dobro, rekao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

  „Kada je reč o inicijativi za stvaranje bezbednosne zone na severoistoku Sirije odlukom Saveta bezbednosti UN, još ne znamo o čemu je konkretno reč“, istakao je Lavrov.

  Kako je objasnio, tu inicijativu je prvo pokrenula nemačka ministarka odbrane, ali su ideju kritikovali neki drugi članovi Vlade Nemačke.

  „Ako govorimo o tome da NATO želi da preuzme na sebe taj zadatak, onda, naravno, ta ideja ne krije u sebi ništa dobro“, istakao je ministar.

  On je dodao da postoje rusko-turski sporazumi, koje podržavaju i Damask i Kurdi, i da se oni moraju realizovati.

  Situacija na severu Sirije

  Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je takođe prokomentarisao situaciju na severoistoku Sirije nakon potpisivanja rusko-turskog memoranduma.

  „Trenutno raspoređujemo naše snage i sredstva, kao i jedinice sirijskih graničara u obeleženim zonama, što je samo po sebi pozitivna činjenica i pokazuje da se u skladu sa postignutim dogovorima i memorandumom odvija konkretan posao“, izjavio je portparol Kremlja.

  Prema njegovim rečima, u prvim fazama se ne mogu isključiti određene nepravilnosti.

  „Situacija je veoma komplikovana i ne može se normalizovati preko noći. U toku je mukotrpan i težak posao“, ocenio je Peskov.

  On je dodao da se trenutno uspostavljaju kontakti sa predstavnicima Kurda, koji su podržali postignute sporazume, i pretpostavio šta će se dogoditi ukoliko se kurdske jedinice ne povuku iz tampon zone.

  „Naravno, graničari i naša vojna policija neće stajati između njih i turskih snaga u tim zonama i tada će te kurdske jedinice ostati jedan na jedan sa turskim oružanim jedinicama“, zaključio je Peskov.

  Ranije su ministri odbrane zemalja-članica NATO razgovarali o situaciji na severoistoku Sirije. Tom prilikom su diskutovali i o ideji ministarke odbrane Nemačke Anegret Kramp Karenbauer o stvaranju međunarodne bezbednosne zone u Siriji na granici sa Turskom. Naime, nemačka ministarka je izjavila da međunarodni kontingent može biti upućen na sever Sirije pod okriljem Ujedinjenih nacija.

  Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je kasnije rekao da članice Alijanse nisu razmatrale konkretne predloge o misiji NATO-a na severu Sirije na osnovu inicijative Nemačke i da su ministri zagovarali pronalaženje političkog rešenja.

  Tagovi:
  Turska, NATO, Kremlj
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga