08:29 19 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Turska vojna operacija „Izvor mira“ u Siriji (157)
  51718
  Pratite nas

  Sirijska nafta, pod zaštitom američkih vojnika, i pre i nakon poraza terorista aktivno se cisternama prebacuje van Sirije, komentarisalo je rusko Ministarstvo odbrane izjavu šefa Pentagona da će američki vojnici ostati na istoku Sirije kako bi čuvali naftna polja od „terorista DAEŠ-a“.

  Izjava šefa Pentagona Marka Espera o nekoj potrebi da se sačuvaju grupe američkih snaga na istoku Sirije kako bi „čuvali naftna polja“ od „terorista DAEŠ-a“ ne izaziva čuđenje u Ministarstvu odbrane Rusije.

  „Apsolutno nijedno energetsko nalazište niti druga rudna bogatstva na teritoriji Sirije ne pripada teroristima DAEŠ-a, a posebno ne ’američkim braniteljima‘ od terorista DAEŠ-a, već isključivo Sirijskoj Arapskoj Republici. Ni po međunarodnom pravu, niti u samom američkom zakonodavstvu — nigde nema i ne može biti nijednog legitimnog zadatka za američke vojnike za čuvanje i odbranu energetskih nalazišta Sirije od same Sirije i njenog naroda. Zato je ono što sada radi Vašington — zauzimanje i držanje pod svojom oružanom kontrolom naftnih polja na istoku Sirije — međunarodno državno razbojništvo“, navodi se u saopštenju ruske vojske.

  Naftni terminal Daman, Dejr el Zor, Sirija
  © Foto : Ministarstvo odbrane Rusije
  Naftni terminal Daman, Dejr el Zor, Sirija

  Oni smatraju da je pravi razlog ove delatnosti SAD u Siriji daleko je od ideala slobode koje promoviše Vašington i parola o borbi protiv terorizma.

  „Kao što pokazuju snimci kosmičkog izviđanja Ministarstva odbrane Rusije, sirijska nafta je i pre i nakon poraza terorista DAEŠ-a sa druge strane Eufrata, pod zaštitom američkih vojnika, aktivno preusmerena cisternama izvan Sirije. Pritom, Vašington je zvanično objavio sankcije za isporuke naftnih derivata u Siriju koje se ne odnose samo na američke kompanije, već i na sve druge“, objasnili su u ruskom vojnom resoru.

  Cisterne u provinciji Dejr el Zor, Sirija
  © Foto : Ministarstvo odbrane Rusije
  Cisterne u provinciji Dejr el Zor, Sirija

  Oni su podsetili da se pod zaštitom američkih vojnika i pripadnika američkih privatnih vojnih kompanija cisterne sa naftnih polja istočne Sirije krijumčare u druge države. U slučaju bilo kakvog napada na takve karavane, za njihovu zaštitu se „odmah koriste snage za specijalne operacije i borbena avijacija SAD“. I sama proizvodnja nafte se vrši uz pomoć opreme vodećih američkih kompanija, koja je isporučena zaobilazeći sve američke sankcije.

  Gomilanje tehnike u provinciji Hasakija, Sirija
  © Foto : Ministarstvo odbrane Rusije
  Gomilanje tehnike u provinciji Hasakija, Sirija

  Izvoz nafte realizuje kompanija „Sedbak“, koja se nalazi pod kontrolom SAD i koja je osnovana pri takozvanoj „Autonomnoj administraciji Istočne Sirije“. Prihod od krijumčarenja sirijske nafte preko brokerskih kompanija koje sarađuju sa „Sedbakom“ leže na račune američkih privatnih vojnih kompanija i specijalnih službi. Uzimajući u obzir da vrednost jednog barela sirijske švercovane nafte iznosi 38 američkih dolara, mesečni dohodak od ovog „privatnog biznisa“ američkih državnih službi iznosi više od 30 miliona dolara. Radi stalnog finansijskog dotoka, bez svake kontrole i poreza američke države, Pentagon i CIA će biti spremni da zauvek čuvaju i brane naftna polja u Siriji od mitskih „sakrivenih ćelija DAEŠ-a“, zaključilo je rusko Ministarstvo odbrane.

  Tema:
  Turska vojna operacija „Izvor mira“ u Siriji (157)
  Tagovi:
  Nafta, DAEŠ
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga