15:21 16 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  22734
  Pratite nas

  Gubernator Kalinjingradske oblasti Anton Alihanov uporedio je referat naučnog saradnika Fondacije „Džejmstaun“ Ričarda Hukera o tome kako će Rusija u slučaju rata izgubiti svoju enklavu sa — tabloidnom fikcijom.

  „Umorio sam se od komentarisanja američkih gluposti. Oni imaju ’Nebulu‘, poznatu nagradu za književnost u oblasti naučne fantastike, i to tabloidne. Imam osećaj da se tamo nisu okupili eksperti, već ljudi koji pišu tabloidno štivo“, rekao je Alihanov za televiziju RBK.

  Scenario rata na Baltiku je objavljen na sajtu Fondacije „Džejmstaun“. Autor, naučni saradnik Ričard Huker, smatra da bi Rusija mogla da pokuša da izvede ograničenu vojnu operaciju zauzimanja Estonije, Litvanije i Letonije.

  On je predvideo da će se na kraju ruski napad na Rigu zaustaviti kod Daugavpilsa, a u konflikt će biti uvučene i Finska i Švedska. Autor je izračunao da u slučaju zajedničkog odgovora NATO-a za 14 dana ruska vojska neće uspeti da zauzme prestonice baltičkih republika. Štaviše, Huker je siguran da bi Poljska uz podršku SAD, ne samo da zadržala Suvalki, već da bi tokom kontraofanzive zauzela Kalinjingrad i primorala rusku flotu da se povuče iz Baltijska u Sankt Peterburg. Bez zauzimanja Kalinjingrada nije moguća prevlast u vazduhu, smatra autor.

  Međutim, američki naučnik ne navodi, zašto bi Rusija uopšte napadala baltičke države.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga