23:39 23 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1352
  Pratite nas

  Bivši predsednik SSSR-a Mihail Gorbačov smatra odluku o proširenju NATO-a najvećom strateškog greškom Zapada. Ona predstavlja korak ka potkopavanju poverenja koje je nastalo nakon završetka Hladnog rata.

  „Nikad nisam krio svoje mišljenje: odluka o širenju NATO-a je bila velika strateška greška Zapada, korak ka destabilizaciji vojno-političke situacije u Evropi i van njenih predela“, naveo je Gorbačov u svojoj novoj knjizi „Šta je postavljeno na kartu: budućnost globalnog sveta“.

  U toj knjizi koja će se uskoro pojaviti u knjižarama, političar opisuje kako se razgovaralo o ovoj temi na kraju Hladnog rata. Tada su, naveo je on, i u NATO-u i u Varšavskom dogovoru bili u toku procesi revidiranja vojnih doktrina, čak je bio postignut sporazum o smanjenju oružanih snaga koji su potpisali članovi te Alijanse.

  „Predlagati tada, u uslovima postojanja organizacije Varšavskog sporazuma, neki ’pravno obavezujući sporazum‘ o neširenju NATO-a na istočnu Evropu, bilo bi apsurdno. Nas bi tada optužili da mi sopstvenim rukama rušimo Varšavski sporazum“, naglasio je Gorbačov.

  Po njegovim rečima, sovjetsko rukovodstvo je u tim uslovima uradilo sve što je moglo.

  „Rusija je imala puno pravo da traži poštovanje ne samo slova, već i duha potpisanih sporazuma i obaveza. Donesena odluka o širenju NATO-a nekoliko godina kasnije postala je korak ka potkopavanju poverenja koje je nastalo zajedno sa prekidom Hladnog rata. I Rusija je iz toga morala da izvuče zaključke“, dodao je političar.

  Tagovi:
  NATO, Mihail Gorbačov
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga