20:51 26 Februar 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  11829
  Pratite nas

  Bivši sovjetski lider Mihail Gorbačov je siguran da je celovitost SSSR-a mogla biti sačuvana i da je sam radio na tome.

  „Duboko sam ubeđen da put ka političkom suverenitetu republika, njihovoj ekonomskoj samostalnosti, očuvanju samobitnosti, razvoju kulture leži preko obnove Saveza, pretvaranju njega u demokratsku, realnu, efektivnu federaciju u koju republike delegiraju deo svojih nadležnosti“, seća se Gorbačov u svojoj knjizi „Šta je bilo stavljeno na kartu: budućnost globalnog sveta“, koja uskoro treba da se pojavi u prodaji.

  Gorbačov je naveo da su odlučujući koraci na tom putu trebalo da budu novi Savezni dogovor, koji je potpisan 1991. godine, a koji je prekinuo avgustovski puč i naglasio da se „do kraja borio za jedinstvo zemlje“.

  „Rukovodstvo najveće republike u sastavu SSSR-a — Rusije na čelu sa Borisom Jeljcinom, krenulo je putem dezintegracije. Prevladala je linija za razdvajanje države“, navodi bivši sovjetski lider.

  Teške posledice toga su uskoro osetile na sebi desetine miliona ljudi, dodao je Gorbačov.

  „Nikog ne treba da iznenađuje što prema svim anketama većina Rusa žali zbog raspada Saveza, a devedesete godine prošlog veka smatraju najtežim periodom u svom životu“, zaključio je političar.

  Tagovi:
  Mihail Gorbačov, SSSR
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga