02:35 15 Novembar 2019
Slušajte Sputnik
    Pripadnici oružanih snaga Donjecke Narodne Republike u blizini sela Petrovsko u Donjeckoj oblasti

    Prekretnica na jugu Ukrajine: Završeno povlačenje snaga u Donbasu

    © Sputnik / Sergeй Averin
    Rusija
    Preuzmite kraći link
    0 501
    Pratite nas

    Ukrajinska vojska i Narodna milicija samoproglašene Luganske Narodne Republike završili su povlačenje snaga i sredstava u okrugu grada Zolotoje u Donbasu.

    „Sledeća faza je verifikacija — praćenje i provera pod nadzorom specijalne Misije OEBS-a. Oni će pomoću bespilotnih letelica proveriti da li su se zaista povukle naše i protivničke snage“, rekao je načelnik pres-centra operacije Ujedinjenih snaga Andrej Agejev.

    On je dodao da će u narednih mesec dana demontirati objekte u kojima su se nalazile Oružane snage Ukrajine. Pod kontrolom Organizacije za bezbednost i saradnju, demontiraće i položaje ustanika.

    Da je proces povlačenja snaga završen, potvrdio je i rukovodilac predstavništva Luganske Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju obustavljanja vatre Mihail Filiponjenko.

    Ukrajinska vojska je prekinula 9. oktobra povlačenje snaga i sredstava u okrugu grada Zolotoje u Donbasu. Prema dogovoru o povlačenju snaga, koji je postignut na sastanku kontakt-grupe za Donbas, povlačenje je trebalo da se vrši sinhronizovano i pod nadzorom misije OEBS-a tokom tri dana. Plan je bio da strane 12. oktobra obaveste Misiju OEBS-a o završetku povlačenja snaga.

    Povlačenje snaga sa kontakt-linije u području grada Zolotoje počelo je 29. oktobra, dok će u gradu Petrovsk isti proces započeti 4. novembra.

    Tagovi:
    Luganska Narodna Republika, Narodna milicija LNR, povlačenje snaga, Donbas
    Standardi zajedniceDiskusija
    Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga