09:02 19 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  21671
  Pratite nas

  Ujedinjenje Krima sa Rusijom postalo je svojevrsna psihološka trauma za zapadne političare, koju nikako ne mogu da izleče, konstatovao je politički analitičar, član Javne komore Republike Krim Denis Baturin.

  Apelovanje na Rusiju da vrati kontrolu nad Krimom nekoj drugoj zemlji je potpuno apsurdno, rekao je ruski analitičar, komentarišući saopštenje koje je objavila Komisija Ukrajina-NATO nakon sastanka u Kijevu.

  U tom saopštenju se zahteva da se okonča rat u Donbasu, kao i da se ta teritorija i poluostrvo Krim vrate pod kontrolu Ukrajine.

  „Kako je pre nekoliko godina rekao predsednik Rusije Vladimir Putin, pitanje Krima je ’potpuno zatvoreno‘. Ako NATO i Kijev vide svet u nekom drugom svetlu, u svetlu svojih geopolitičkih iluzija, to je njihova stvar. Realnost je potpuno drugačija — zasnovana je na volji stanovnika Krima, koja je izražena na referendumu“, naglasio je Baturin.

  U saopštenju Komisije Ukrajina-NATO snažno se osuđuje „ilegalna i nelegitimna ruska aneksija Krima“, kao i „kontinuirano i obimno jačanje ruske vojne moći na Krimu“, što je, prema zaključcima koje je Komisija donela, „deo krupnijeg modela ruske agresije u regionu“.

  Krim — najveća rana Zapada

  Prema mišljenju Baturina, NATO smatra Krim jednom od najvećih rana Zapada u istoriji.

  „Upravo zbog toga se čini sve kako bi se sačuvala politika sankcija, određeno ideološko jedinstvo Zapada u nastavku antiruskog stava u politici, ekonomiji, vojnoj sferi. To se ne može objasniti nikakvim razumenim argumentima i međunarodnim pravilima“, konstatovao je analitičar.

  Sastanak Komisije NATO-Ukrajina

  U Kijevu je održan sastanak članova Komisije NATO-Ukrajina, kome je prisustvovao i predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski, kao i članovi Vlade Ukrajine. Na sastanku je diskutovano o bezbednosnoj situaciji u Ukrajini i oko nje, kao i o napretku u partnerstvu Ukrajina-NATO.

  Kako je saopšteno, sastanak je održan na marginama posete delegacije Severnoatlantskog saveta Ukrajini. „Države-članice NATO duboko su zabrinute zbog kršenja ljudskih prava i ruskog zloupotrebljavanja vlasti na Krimu protiv svih građana Ukrajine, uključujući krimske Tatare i druge članove lokalnih zajednica. Pozivamo Rusiju da omogući pristup Krimu međunarodnim organizacijama za posmatranje. Reakcija NATO/a na nezakonite akcije Rusije u Ukrajini u skladu je sa opštim međunarodnim merama, uključujući uvođenje sankcija. Nemoguće je poslovati bez očiglednih konstruktivnih promena u postupcima Rusije, koji će pokazati poštovanje međunarodnog prava i međunarodnih obaveza“, precizirano je u dokumentu.

  Feodosija, Krim
  © Sputnik / Sergeй Malьgavko

  Krim se ponovo ujedinio s Rusijom u martu 2014. godine, nakon referenduma koji je održan posle državnog udara u Ukrajini. Za pripajanje Rusiji glasalo je 96,77 odsto stanovništa Krima i 95,6 odsto građana Sevastopolja.

  Iz Moskve su više puta izjavljivali da je odluka donesena demokratskim putem, u skladu sa međunarodnim pravom i Poveljom UN.

  Tagovi:
  NATO, Zapad, Krim
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga