12:35 30 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1880
  Pratite nas

  Lider DAEŠ-a Abu Bakr el Bagdadi bio je proizvod SAD, a njegova likvidacija još nije potvrđena, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

  „Ministarstvo odbrane Rusije je već dalo komentar o Bagdadiju. Želimo da dobijemo dodatne informacije. Sve je bilo objavljeno u slavodobitnom i likujućem stilu, ali naši vojnici za sada analiziraju dodatne činjenice — mnogo onoga što su saopštile SAD oni još ne mogu da potvrde“, rekao je Lavrov u intervjuu za televizijski kanal „Rusija 24“.

  Ministar je dodao da je „likvidacija teroriste, ako je nje zaista bilo — pošto je Bagdadi već mnogo puta proglašavan mrtvim — verovatno pozitivan korak, ako se ima u vidu njegova štetna uloga u formiranju DAEŠ-a i u pokušaju da se stvori kalifat“.

  Lider terorističke grupe DAEŠ Abu Bakr el Bagdadi
  © AP Photo / Al-Furqan media
  Lider terorističke grupe DAEŠ Abu Bakr el Bagdadi

  Lavrov je, istovremeno, podsetio da je Bagdadi proizvod Sjedinjenih Američkih Država.

  „DAEŠ kao takav je nastao nakon nezakonitog ulaska u Irak, rasturanja iračke države i puštanja ekstremista iz zatvora. To su bili ekstremisti koje su Amerikanci tamo držali, a zatim su ih pustili na slobodu. Zbog toga su u izvesnom stepenu Amerikanci likvidirali onog kog su sami proizveli, ako se to zaista dogodilo“, rekao je Lavrov.

  Predsednik SAD Donald Tramp je 27. oktobra saopštio da je likvidiran Bagdadi. Prema njegovim rečima, tokom operacije američke vojske terorista je aktivirao samoubilački pojas, ali je ipak „brzo i precizno identifikovan“.

  Kasnije je portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov rekao da Moskva nema verodostojne informacije o tome da je američka vojska izvela novu operaciju protiv Bagdadija.

  SAD i dalje podržavaju „Bele šlemove"

  Lavrov je, takođe, rekao da SAD i dalje podržavaju grupu provokatora „Beli šlemovi“ u Siriji, zbog čega se bilo kada mogu očekivati provokacije s upotrebom hemiskoj oružja u toj bliskoistočnoj zemlji.

  Prema njegovim rečima, „Beli šlemovi“ se nalaze na teritorijama koje kontrolišu terorističke organizacije, „što samo govori o tome kakav renome“ ima ta organizacija.

  „A to da su oni bili direktno angažovani u čitavom nizu provokacija dokazano je i video-snimcima i konferencijom za medije na kojoj su nastupala deca korišćena za režiranje kadrova“, podsetio je Lavrov.

  Američka cena sirijske nafte

  Šef ruske diplomatije je upozorio i na to da SAD zarad nafte podržavaju oružane formacije u Siriji koje su im lojalne.

  „Ponovo nafta. DAEŠ – bog s njima, a naftu ćemo da štitimo da je ne bi osvojila sirijska država. O tome šta Amerikanci rade s naftom naše Ministarstvo odbrane je detaljno i na osnovu činjenica govorilo“, rekao je Lavrov, komentarišući izjavu šefa Pentagona Marka Espera da će SAD štititi naftna izvorišta u Siriji i da će odgovoriti silom na pokušaje da se ona osvoje.

  „Nafta se izvozi radi prerade izvan granica Sirije, a zarad prihoda od te nafte SAD podržavaju oružane formacije koje su im lojalne“, dodao je Lavrov.

  Specijalni predstavnik predsednika Rusije Aleksandar Lavrentjev je ranije izjavio da naftne oblasti na severo-istoku Sirije treba da kontroliše sirijska vlada.

  Portparol Ministarstva odbrane Igor Konašenkov je ranije govorio da državni orgai SAD svakog meseca od eksploatacije nafte u Siriji dobijaju više od 30 miliona dolara prihoda.

  Tagovi:
  DAEŠ, Islamska država, Sergej Lavrov, Abu Bakar el Bagdadi
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga