22:34 02 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  3194
  Pratite nas

  „Naftogas Ukrajine“ uputio je Stokholmskom sudu saopštenje o potraživanjima prema „Gaspromu“, u vrednosti od 12 milijardi dolara, saopštio je izvršni direktor te kompanije Jurij Vitrenko.

  „Podsetiću da je ’Gasprom‘ napao ’Naftogas‘ i da se mi zbog toga štitimo. Još 18. aprila 2018. godine ’Gasprom‘ se obratio Stokholmskom sudu sa zahtevom da se započne arbitraža... Finansijski efekat iznosi više od 12 milijardi dolara“, naveo je Vitrenko.

  On je dodao da kompanija očekuje da će 2021. godine biti doneta odluka o novoj arbitraži.

  „Naftogas Ukrajine“, prema njegovim rečima, planira da tokom sledeće godine naplati od „Gasproma“ tri milijarde dolara duga.

  Stokholmski sud je u decembru 2017. i februaru 2018. godina doneo odluke u vezi sa sporovima „Gasproma“ i „Naftogasa“, na osnovu ugovora o isporuci i tranzitu gasa, kojima je obavezao rusku kompaniju da isplati ukrajinskoj firmi 2,56 milijardi dolara.

  „Gasprom“ se na te odluke žalio u martu 2018. godine, a u maju je tražio potpuno ukidanje „tranzitne“ odluke. „Gasprom“ je podneo i tužbu u vezi s raskidanjem ugovora s „Naftogasom“ koji važe do kraja ove godine.

  Tagovi:
  tužba, Gasprom, Naftogas
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga