07:59 25 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 400
  Pratite nas

  Sjedinjene Američke Države u poslednje vreme pokušavaju da pojačaju svoj uticaj u Jugoistočnoj Aziji, između ostalog i promovisanjem koncepta „slobodnog i otvorenog Indo-pacifičkog regiona“, smatra premijer Rusije Dmitrij Medvedev.

  Medvedev je dodao da ta američka inicijativa protivreči osnovnim principima Asocijacije država Jugoistočne Azije (ASEAN) i može oslabiti njen položaj.

  „U poslednje vreme primećujemo pokušaje Sjedinjenih Američkih Država da pojačaju svoj uticaj u Jugoistočnoj Aziji, između ostalog i kroz promociju koncepta ’slobodnog i otvorenog Indo-pacifičkog regiona‘. Ova strategija, prema njihovom planu, treba da zameni uobičajeni format Azijsko-pacifičke saradnje“, rekao je Medvedev u intervjuu za list „Bangkok post“, uoči investicionog samita ASEAN-a i Istočnoazijskog samita.

  „Mi se zalažemo za očuvanje efikasnog sistema međudržavnih odnosa koji je formiran na osnovu ASEAN-a i tokom godina se dobro dokazao“, objasnio je ruski premijer.

  On smatra da je američka inicijativa veliki izazov za zemlje ASEAN-a, jer može oslabiti pozicije Asocijacije i oduzeti joj status ključnog igrača u rešavanju regionalnih problema bezbednosti.

  Medvedev je dodao da je ova inicijativa takođe „u suprotnosti sa osnovnim principima ASEAN-a, kao što je nesvrstani status“.

  „ASEAN je pokazao svoj stav prema američkom konceptu Indo-pacifičkog regiona, potvrdio svoju posvećenost principima dogovora o prijateljstvu i saradnji u Jugoistočnoj Aziji i drugim osnovnim dokumentima na kojima počiva rad samita u Istočnoj Aziji. Zemlje ove organizacije su pokazale zajednički stav prema stvaranju inkluzivnog prostora, kao i obostrano korisne ekonomske saradnje“, rekao je šef ruske vlade.

  Prema njegovim rečima, Rusija namerava da razvija saradnju u najrazličitijim oblastima sa svim zainteresovanim partnerima — kako u bilateralnim formatima, tako i unutar međudržavnih asocijacija „na osnovu nacionalnih interesa, uzajamne koristi, jednakosti i vladavine međunarodnog prava“.

  Odgovarajući na pitanje o tome kakvu ulogu bi Rusija želela da ima u Jugoistočnoj Aziji u svetlu jačanja prisustva drugih zemalja u ovom regionu, Medvedev je naglasio da je uloga Rusije u Aziji aktivna i konstruktivna. „Ne težimo ni na koga da vršimo pritisak, ne mešamo se u unutrašnje stvari, ne pretimo silom, ne postavljamo ultimatume. Naprotiv, gradimo konstruktivne odnose sa azijskim partnerima na osnovu međusobnog poverenja i poštovanja. Zalažemo se za poštenu konkurenciju i poštujemo pravo država da samostalno biraju razvojni put, uzimajući u obzir njihove tradicije i civilizacijske karakteristike“.

  Koncept Indo-pacifičkog regiona prvi put je uveo u svetski politički rečnik Donald Tramp kao alternativu konceptu Azijsko-pacifičkog regiona. Prema mišljenju mnogih posmatrača, u konceptu Indo-pacifičkog regiona naglašena je uloga Indije i drugih zemalja Indijskog poluostrva u svetskim i azijskim poslovima, kao protivteža uloge Kine.

  U organizaciju ASEAN ulaze Tajland, Singapur, Malezija, Indonezija, Filipini, Bruneji, Laos, Kambodža, Mjanmar i Vijetnam.

  Tagovi:
  Donald Tramp, Indo-pacifički region, Dmitrij Medvedev, ASEAN
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga