14:52 29 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 790
  Pratite nas

  Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril predao je poglavaru arhiepiskopije zapadnoevropskih parohija ruske tradicije („Ruski egzarhat“), arhiepiskopu Jovanu, patrijaršijsku i sinodalnu povelju o obnovi jedinstva ove arhiepiskopije sa Ruskom pravoslavnom crkvom.

  Ceremonija predaje održana je tokom liturgije u moskovskom hramu Hrista Spasitelja.

  Arhiepiskopija „odsad postaje sastavni deo Moskovske patrijaršije“, navodi se u dokumentu koji je svečano pročitan u hramu.

  „Ruski egzarhat“ osnovan je 1921. godine, kada je privremena uprava ruskih crkava u Zapadnoj Evropi poverena arhiepiskopu Evlogiju (Georgijevskom). Takvu odluku doneo je tadašnji patrijarh moskovski i cele Rusije Tihon, Sveti sinod i Vrhovni savet crkve.

  Zbog istorijskih okolnosti 1931. godine, parohije na čelu sa mitropolitom Evlogijem privremeno su predate u nadležnosti Carigradske patrijaršije u svojstvu egzarhata, pri čemu je mitropolit naglašavao da je „to samo privremeni prekid zvaničnih administrativnih odnosa“ dok se ne „uspostavi opštepriznata centralna crkvena vlast i normalni uslovi života Ruske pravoslavne crkve“.

  U novembru 2018. Carigradski sinod odlučio je da raspusti arhiepiskopiju. U septembru 2019. godine u Parizu je održan sastanak sveštenstva arhiepiskopije na kojem je, kako je saopštila Ruska pravoslavna crkva, velika većina sveštenstva prihvatila zahtev za pristupanje Ruskoj pravoslavnoj crkvi. Sveti sinod Ruske pravoslavne crkve je 14. septembra odlučio da pod jurisdikciju Moskovske patrijaršije prihvati arhiepiskopa Jovana, zajedno sa njegovim parohijama.

  Tagovi:
  jedinstvo, arhiepiskopija, povelja, ruski egzarhat, Patrijarh Kiril, Ruska pravoslavna crkva
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga