19:47 24 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  16110
  Pratite nas

  Potraživanja „Naftogasa Ukrajina“ od ruske kompanije „Gasprom“ su apsurdne, kao i kazna ukrajinskog regulatora koja je određena ruskoj kompaniji, rekao je ministar energetike Rusije Aleksandar Novak.

  Ministar je ocenio da drugo po redu potraživanje Ukrajine u iznosu od 12 milijardi dolara još nisu razmatrali, pa je stoga „rano govoriti da je neko nekome dužan“.

  „Nastavićemo da predlažemo našim ukrajinskim partnerima, radi nastavka dugoročne saradnje u okviru tranzita i isporuka gasa, da se vrate mirnom rešavanju problema u okvirima mirovnog sporazuma koji će se ticati svih pitanja koja su u vezi sa sudskim parnicama. To je osnova za normalno poslovanje komercijalnih organizacija“, istakao je Novak.

  On je dodao da je na Arbitražnom sudu u Stokholmu sudski postupak i dalje u toku — „Gasprom“ je uložio žalbu koja će biti razmotrena sledeće godine.

  Sa druge strane, direktor „Gasproma“ Aleksandar Miler je izjavio da je novi ugovor o tranzitu ruskog gasa preko teritorije Ukrajine moguć samo ukoliko obe kompanije odustanu od svojih potraživanja.

  „To znači uzajamni prekid potraživanja i prekid sudskih sporova između „Gasproma“ i „Naftogasa Ukrajina“ o ugovorima o isporuci i tranzitu ruskog gasa, kao i uspostavljanje ravnoteže komercijalnih interesa zemalja. Reč je i o poništavanju odluke Antimonopolskog komiteta Ukrajine, prema kojoj je „Gaspromu“ izrečena kazna zbog navodne zloupotrebe monopolističkog položaja na tržištu gasa Ukrajine, kao i o obnavljanju narušenih imovinskih prava kompanije u zemlji“, navodi se u saopštenju direktora.

  Nedavno je direktor „Naftogasa“ Andrej Kobolev izjavio da Ukrajina ima potraživanja od „Gasproma“ u iznosu od 22 milijarde dolara, dok je izvršni direktor te kompanije Jurij Vitrenko ranije saopštio da je „Naftogas Ukrajine“ uputio Stokholmskom sudu saopštenje o potraživanjima prema „Gaspromu“ u vrednosti od 12 milijardi dolara.

  Stokholmski sud je u decembru 2017. i februaru 2018. godine doneo odluke u vezi sa sporovima „Gasproma“ i „Naftogasa“, na osnovu ugovora o isporuci i tranzitu gasa, kojima je obavezao rusku kompaniju da isplati ukrajinskoj firmi 2,56 milijardi dolara.

  „Gasprom“ se na te odluke žalio u martu 2018. godine, a u maju je tražio potpuno ukidanje „tranzitne“ odluke. „Gasprom“ je podneo i tužbu u vezi sa raskidanjem ugovora sa „Naftogasom“, koji važe do kraja ove godine.

  Tagovi:
  spor, Naftogas, Gasprom
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga