23:08 02 Decembar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1125
  Pratite nas

  Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov nazvao je spekulacijama saopštenja američke štampe da u Libiji operišu „ruski plaćenici“.

  „Kategorički odbacujem takva nagađanja. Mi radimo u interesu rešavanja libijske krize, podržavamo odgovarajuće napore, uključujući i preko UN, u dijalogu smo sa onima koji na ovaj ili onaj način utiču na situaciju. Ne smatramo da postoje razlozi za takve tvrdnje i pretpostavke, ali ovo nije prvi put da američki mediji šire različite priče, zlonamerne glasine i izmišljotine upućene na naš račun“, rekao je Rjabkov ruskim novinarima tokom radnog putovanja u Izrael.

  On je istakao da širenje takvih saopštenja negativno utiče na raspoloženje u Sjedinjenim Američkim Državama, što utiče na bilateralne odnose.

  „Već smo navikli na to, prihvatamo to mirno, mada moram da konstatujem da povremeno širenje takvih informacija negativno utiče na raspoloženje unutrašnje američke publike, a opšta atmosfera u Sjedinjenim Američkim Državama, nažalost, ne doprinosi normalizaciji naših veza, čemu mi težimo“, zaključio je Rjabkov. 

  Ranije je list „Njujork tajms“ saopštio da je u Libiju navodno stiglo oko 200 „ruskih plaćenika“.

  Posle svrgavanja i ubistva libijskog lidera Muamera Gadafija 2011. za vreme oružanog sukoba, Libija doživljava period oštre krize i faktički je prestala da funkcioniše kao jedinstvena država. U zemlji vlada dvovlašće: na istoku države u gradu Tobruk radi parlament koji je izabrao narod, a na zapadu u glavnom gradu Tripoliju, nalazi se Vlada nacionalnog jedinstva na čelu sa Faezom Saradžom, koja je formirana uz podršku UN i Evrope. Vlada istočnog dela zemlje deluje nezavisno od Tripolija i sarađuje sa nacionalnom vojskom na čelu sa Halifom Haftarom koji vodi rat sa ekstremistima.

  Tagovi:
  Sergej Rjabkov, plaćenici, Libija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga