03:18 05 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 044
  Pratite nas

  Obaveštajne službe Zajednice nezavisnih država primećuju porast aktivnosti odreda terorističke grupe DAEŠ u Avganistanu, koji planiraju da se prošire u zemlje ZND, izjavio je direktor Federalne službe bezbednosti Rusije (FSB) Aleksandar Bortnjikov.

  „Beležimo porast aktivnosti odreda DAEŠ-a u Avganistanu, udruženih u takozvani ’Vilajet Horasan‘. U tesnoj vezi sa njim su Džamat Ansarulah i Islamski pokret Istočnog Turkestana. Njihov cilj je stvaranje odskočne daske za širenje na prostor ZND“, rekao je Bortnjikov na sastanku saveta direktora bezbednosnih agencija i specijalnih službi ZND.

  Kako ističe, pretpostavlja se da će ovo širenje vršiti militanti iz redova građana srednjeazijskih država.

  Prema njegovim rečima, teroristi shvataju da su poraženi na teritoriji Sirije i Iraka i stoga povlače preostale snage van Bliskog istoka. Stvaraju nove zone nestabilnosti u Aziji i Africi i formiraju mreže spavajućih ćelija u Evropi.

  U Avganistanu se nalazi oko 10.000 pripadnika DAEŠ-a, a veliki deo njih je koncentrisan u severnim i istočnim provincijama ove zemlje.

  Destruktivne akcije Zapada

  Zapadne zemlje počele su aktivno da pokušavaju da potkopaju unutrašnju situaciju u zemljama ZND pomoću nevladinih organizacija, dodao je Bortnjikov.

  „Takođe treba izdvojiti intenziviranje pokušaja Zapada da izvrši destruktivni spoljni uticaj na unutrašnju političku situaciju u zemljama ZND. Strane i međunarodne nevladine organizacije su tradicionalno sredstvo za takvo mešanje u unutrašnje poslove nezavisnih država“, objasnio je Bortnjikov.

  „Smatramo da pretnje koje se ovako stvaraju takođe zahtevaju našu pažnju“, konstatovao je on.

  Porodice terorista žele da se vrate u Rusiju

  Bortnjikov je saopštio da FSB raspolaže podacima o oko dve hiljade državljana Rusije koji su članovi porodica terorista i koji su spremni da se vrate sa Bliskog istoka i izvrše terorističke aktivnosti u Ruskoj Federaciji.

  On je istakao da su humanitarni koridori jedan od kanala preko kojeg teroristi i njihove porodice ulaze u Rusiju iz zona oružanog sukoba. Prema njegovim rečima, „povratnici“ često deluju kao nosioci ekstremističke ideologije, a vođe bandi ih vide kao bombaše-samoubice, propagandiste i lica za vrbovanje.

  Direktor FSB-a je napomenuo da sami teroristi uglavnom prate kanale ilegalne migracije i dobijaju podršku etničkih grupa za organizovani kriminal u mestima boravka.

  Tagovi:
  Avganistan, DAEŠ, teroristi, ZND, Aleksandar Bortnjikov, FSB
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga