17:13 20 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  11521
  Pratite nas

  Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova prokomentarisala je izveštaje da je portparol „Dojče velea“ Kristof Jumpelt negirao sastanak između predstavnika ovog medijskog holdinga i portparola Ministarstva spoljnih poslova.

  Zaharova je skrenula pažnju na nove objave medija, prema kojima Jumpelt insistira da se nije sastao sa rukovodiocem pres-centra ruskog Ministarstva spoljnih poslova i da „Dojče vele“ nema razloga da se izvinjava za rad svojih dopisnika i urednika.

  „Ne, ’Dojče vele‘ ne mora da se izvinjava. Oni nakon ovoga treba da se samoraspuste. Neviđena sramota“, napisala je Zaharova na svojoj stranici na Fejsbuku.

  Ona je navela detalje sastanka. Prema rečima Zaharove, 7. oktobra u 16 časova u prvoj zgradi Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi u kabinetu 129 održan je sastanak zamenika direktora Odeljenja za informacije i štampu Aleksandra Bikantova i dopisnika moskovske redakcije „Dojče velea“ Jurija Rešeta. Sastanku su prisustvovali i načelnik odeljenja za strane dopisnike ovog odeljenja i zaposleni u ovom odeljenju.

  „Poslužili smo čaj i kafu. Da li su bili i kolači? Naravno. Ugostili smo ih. Kako DV može tako besramno da laže? Mislim da su navikli na to“, dodala je Zaharova.

  Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je u sredu da ne smatra neophodnim da se uvode ograničenja za strane medije, uključujući „Dojče vele“ i ispričao o sastanku predstavnika medijskog holdinga u Ministarstvu spoljnih poslova Rusije na kome je, prema njegovim rečima, DV priznao da njihove objave nisu bile sasvim korektne u kontekstu protesta u Moskvi.

  Ranije je nemački medijski holding pozdravio izjavu Lavrova, ali je frazu da je DV prepoznao grešku tokom rada u Rusiji nazvao „nesporazumom“. Na to je Zaharova odgovorila da se predstavnik redakcije „Dojče velea“ u Moskvi sastao sa rukovodiocem pres-centra ruskog Ministarstva i da je sastanak dokumentovan.

  Ranije je šef komisije za istraživanje mešanja u unutrašnje poslove Rusije Državne dume Rusije Vasilij Piskarjov izjavio da će tražiti od Ministarstva spoljnih poslova da razmotri povlačenje akreditacije nemačkoj televizijskoj i radio-kompaniji „Dojče vele“ u Rusiji zbog kršenja ruskog zakona. Komisija Državne dume utvrdila je da je „Dojče vele“ prekršio zakon pozivajući na neodobreni miting u Moskvi. Sa svoje strane, „Dojče vele“ je saopštio da odbacuje navode o mešanju u unutrašnje stvari Rusije i očekuje brzo okončanje postupka u vezi sa tim.

  Tagovi:
  Dojče vele, Marija Zaharova
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga