00:45 17 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  21574
  Pratite nas

  Kompanija „Cniitočmaš“ (deo „Rosteha“) uvela je u upotrebu superkompjuter „Centar“, koji će omogućiti razvijanje i testiranje streljačkog oružja u digitalnom formatu, što će ubrzati te procese dva puta, saopštava pres-služba državne korporacije.

  „Sistem, koji je razvijen po nalogu Ministarstva industrije i trgovine Rusije, predviđen je za fizičko-matematičko modelovanje testiranja streljačkog oružja i municije. Može da obavlja više od 50 biliona operacija u sekundi, što ga svrstava u kategoriju superkompjutera“, navodi se u saopštenju.

  Prema rečima predstavnika „Rosteha“ Sergeja Abramova, prilikom dizajniranja oružja i municije pomoću superkompjutera „Centar“ u model ispitivanja je moguće uključiti i topografske karakteristike poligona, uticaj faktora životne sredine i razlike u obliku meta.

  „Na primer, superkompjuter može da modelira let metka na bilo kojoj visini, uzimajući u obzir ugaonu brzinu rotacije. Da bi se takva ispitivanja sprovela u stvarnosti, bila bi potrebna prava ekspedicija u planinama, i to sa oružjem, municijom, opremom i stručnjacima. Korišćenje tehnologije superkompjutera će omogućiti, prema našim procenama, da se skrati vreme razvoja novih vrsta streljačkog oružja i municije za 50 odsto“, istakao je on.

  Kompleks superkompjutera čini više od 20 softverskih modula. Mogućnosti kompleksa se mogu proširiti dodavanjem novih modula, a otvorena konstrukcija omogućava modernizovanje sistema bez gubitka funkcionalnosti i radnih performansi.

  Tagovi:
  oružje, superkompjuter, Rosteh
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga