02:07 24 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  33102
  Pratite nas

  Aleksandrijska pravoslavna crkva unela je raskolnika Epifanija Dumenka u diptih kao poglavara pravoslavne crkve Ukrajine, izjavio je patrijarh aleksandrijski i cele Afrike Teodor Drugi, prenela je agencija „Romfea“.

  U prisustvu arhijereja i ambasadora Grčke, patrijarh je izjavio da bi voleo da objavi „važan događaj“.

  „Danas je naša patrijaršija upisala u diptih ’autokefalnu pravoslavnu crkvu Ukrajine‘ i blaženog mitropolita Epifanija“, rekao je Teodor Drugi i naveo da Aleksandrijska patrijaršija u diptihu zauzima drugo mesto.

  Sam patrijarh je spomenuo Epifanija tokom današnje liturgije. Od danas, prema njegovim rečima, to spominjanje će se ustaliti u svim crkvama Aleksandrijske patrijaršije.

  Teodor Drugi je zatražio od sveštenika da pročita saopštenje o priznavanju pravoslavne crkve Ukrajine, u kojem se navodi da su se arhijereji založili za priznavanje sinodalnog tomosa Carigradske patrijaršije o autokefalnosti ukrajinske crkve i njenom unošenju u diptih.

  Molitveno spominjanje poglavara pravoslavnih crkava u skladu sa njihovim mestom u diptihu (spisak crkava) — znak je priznavanja pomesne crkve i jedinstva pravoslavlja.

  Mihajlovski sabor - aktuelna saborna crkva nove ujedinjene crkve Ukrajine
  © Sputnik / Stringer
  Mihajlovski sabor - aktuelna saborna crkva nove "ujedinjene" crkve Ukrajine

  U oktobru je ukrajinske raskolnike priznala Grčka crkva. Iako je ta odluka izazvala raznorodne reakcije u samoj Grčkoj pravoslavnoj crkvi, arhiepiskop atinski i cele Grčke Jeronim uputio je Epifaniju čestitku.

  Sveti sinod Ruske pravoslavne crkve odgovorio je prekidom efharističkog opštenja s arhijerejima Grčke crkve koji priznaju pravoslavnu crkvu Ukrajine i koji će služiti liturgije sa raskolnicima.

  Takozvana „pravoslavna crkva Ukrajine“ obrazovana je u decembru 2018. godine, na inicijativu predsednika Petra Porošenka i carigradskog patrijarha Vartolomeja stapanjem dve raskolničke strukture. U januaru je „nova crkva“ Ukrajine dobila tomos od patrijarha Vartolomeja o autokefalnosti — crkveni dokument koji navodno legalizuje njenu nezavisnost u pravoslavnom svetu. „Pravoslavna crkva Ukrajine“ je, međutim, u potpunosti zavisna od Carigrada.

  Jedina kanonska crkva u Ukrajini ostaje Ukrajinska pravoslavna crkva Moskovske patrijaršije, na čelu sa mitropolitom Onufrijem.

  Tagovi:
  Patrijarh Aleksandrijski Teodor drugi, "nova crkva" u Ukrajini, Epifanij Dumenko
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga