10:22 18 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1331
  Pratite nas

  Rusija će zajedno sa nizom drugih država nastaviti da postavlja pitanje o problemu neizdavanja viza delegatima koji treba da učestvuju u radu organa Ujedinjenih nacija, navedeno je u zajedničkom saopštenju 10 zemalja, sastavljenom u okviru Prvog komiteta UN.

  Prvi komitet Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, koji se bavi pitanjima razoružavanja i međunarodne bezbednosti, ranije je odbio predlog Rusije da se njegov rad premesti iz SAD u Beč ili Ženevu. Rusija je to tražila zato što SAD nizu izdale vize ruskim diplomatama koji su trebali da učestvuju u radu tog tela.

  Predlog Rusije su podržali delegati iz 18 država, među kojima su predstavnici Irana, Sirije, Kazahstana, Belorusije i Kine. Protiv predloga je glasalo 69 država, a suzdržane su bile 72.

  „Sa žaljenjem navodimo da se većina u Prvom komitetu distancirala od legitimnog pristupa koji je bio izložen u ruskom nacrtu“, navedeno je u saopštenju koje su potpisali predstavnici Alžira, Belorusije, Venecuele, Zimbabvea, Kube, Kine, Nikaragve, Sirije, Burundija i Rusije.

  Zamenik ambasadora Rusije pri odeljenju UN u Ženevi Andrej Belousov je naveo da sadašnje odbijanje SAD da izdaju vize u praksi direktno utiče na delatnost osnovnih organa UN, uključujući Prvi komitet.

  „Naš cilj je da se Prvi komitet vrati svom poslu u potpunosti, uz punopravno učešće svih delegacija u njegovom radu“, rekao je Belousov i pozvao SAD da bezuslovno ispunjavaju sporazum iz 1947. godine o sedištu UN.

  Sjedinjene Američke Države nisu izdale vize za 18 diplomata iz Rusije, uključujući članove delegacija za rad Prvog i Šestog komiteta UN, koji se bave razoružavanjem, odnosno pravnim pitanjima. Rusija je predložila da se rad Prvog komiteta UN premesti u Beč ili Ženevu.

  Tagovi:
  ruske diplomate, Ujedinjene nacije
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga