20:07 05 Decembar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 753
  Pratite nas

  Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je Rusija sposobna da postane jedan od globalnih lidera u oblasti veštačke inteligencije.

  „Najvažnijim kriterijumom za efikasnost naših resora, korporacija i kompanija sa državnim udelom smatram sposobnost da osiguraju i učvrste tehnološku stabilnost zemlje. Težina i značaj predstojećeg posla su izuzetno veliki. Moramo i sposobni smo, uveren sam u to, da postanemo jedan od globalnih lidera u sferi veštačke inteligencije“, rekao je Putin na međunarodnom forumu „Artificial Intelligence Journey“ u Moskvi.

  Prema njegovim rečima, to je pitanje budućnosti zemlje i njenog mesta u svetu.

  „A mi smo zaista sposobni da to učinimo, imajući u vidu naše nacionalne škole u oblasti matematike, fizike i drugih egzaktnih nauka, kao i u sferi humanističkih nauka“, rekao je predsednik Rusije.

  On je dodao da je neophodno da Rusija višestruko poveća obuku programera, matematičara, kompjuterskih lingvista i drugih stručnjaka koji će moći da koriste potencijal veštačke inteligencije.

  „Želim da ponovim — sisteme veštačke inteligencije mogu da stvaraju i da kapitalizuju samo dobro obučeni, intelektualno dobro pripremljeni ljudi“, rekao je Putin i dodao da je ključno pitanje stvaranja mogućnosti za obučavanje i sticanje novih veština.

  „Ruski fakulteti i više škole moraju da zauzmu vodeće pozicije u oblasti veštačke inteligencije“, dodao je ruski predsednik.

  Međunarodni forum o veštačkoj inteligenciji održava se 8. i 9. novembra u Moskvi. Učesnici skupa razmatraju, pored ostalog, realizaciju Nacionalne strategije za razvoj veštačke inteligencije, koju je utvrdio ruski predsednik.

  Tagovi:
  veštačka inteligencija, Vladimir Putin
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga