17:12 07 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  2642
  Pratite nas

  Planovi Sjedinjenih Američkih Država da se povuku iz Sporazuma o otvorenom nebu spuštaju prag korišćenja nuklearnog oružja i višestruko povećavaju rizike za ceo svet, smatra sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev.

  Prema njegovom mišljenju, ti planovi su na istom nivou kao i povlačenje Vašingtona iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa i Sporazuma o PRO, uz nespremnost Vašingtona da ratifikuje Sporazum o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba i radi na produženju Sporazuma o neširenju naoružanja.

  „Sve to negativno utiče na predvidljivost vojno-strateške situacije i vodi ka smanjenju praga upotrebe nuklearnog oružja i, samim tim, višestruko povećava rizike za celo čovečanstvo“, istakao je Patrušev u svom članku „Bezbednost Rusije u savremenom svetu“ u „Rosijskoj gazeti“.

  Patrušev navodi da prioritet u zaštiti Rusije od hibridnih pretnji treba da bude, između ostalog, i očuvanje i jačanje ustavnog poretka zemlje.

  „Prema našim procenama, prioritetna pažnja bi trebalo da bude usmerena na održavanje i jačanje ustavnog poretka, suvereniteta, nezavisnosti i teritorijalnog integriteta Rusije u uslovima primene hibridnih metoda protiv naše zemlje“, precizira Patrušev.

  „Pri tome je važno da se obezbedi realizacija postojećih i stvaranje dodatnih konkurentskih prednosti ruske ekonomije, dalje jačanje ekonomskog položaja naše zemlje u svetu i prelazak na održiv dugoročni socio-ekonomski razvoj“, dodaje on.

  Zapad želi da uništi prostor ZND

  Zapad želi da uništi zajednički humanitarni prostor ZND-a, podeli narode zemalja Zajednice, podstakne rusofobiju i diskriminiše ruski jezik, smatra sekretar Saveta bezbednosti Rusije.

  „Zapad vodi doslednu politiku u odnosu na ZND i ODKB, koja je usmerena na uništavanje jedinstvenog humanitarnog prostora i daljeg razdvajanja naroda. Neguju se nacionalizam i neonacizam, otvorena rusofobija, ruski jezik je diskriminisan, a zajednička istorija zemalja ZND se iskrivljuje i ocrnjuje.“

  Pentagonove biološke laboratorije

  Posebnu zabrinutost predstavlja Pentagonovo formiranje laboratorija, prvenstveno u zemljama ZND, gde se vrše istraživanja zaraznih bolesti i gde može da se stvara biološko oružje, piše Patrušev.

  „S tim u vezi, povećava se potreba za uskom koordinacijom s našim partnerima, uključujući i za zaključivanjem bilateralnih sporazuma o biološkoj bezbednosti“, dodaje on.

  SAD: Perspektive očuvanja globalne hegemonije

  Očigledno je da pojava novih svetskih i regionalnih centara moći ne odgovara tradicionalnim centrima moći, pre svega Sjedinjenim Američkim Državama i takozvanom kolektivnom Zapadu koji one predvode.

  Devedesetih godina prošlog veka Amerikanci su smatrali da je Rusija konačno otpisana, a da Kina, i pored svih svojih uspeha u ekonomiji, neće moći da pretenduje na status svetske sile prvog ranga. To je stvorilo iluziju da je u svetu zauvek uspostavljen liberalni svetski poredak, zasnovan na američkoj hegemoniji.

  Međutim, već krajem prve decenije 21. veka, Rusija je uspela da ubrzano obnovi svoj potencijal i povrati izgubljeni uticaj na svetskoj sceni. Kina je, sa svoje strane, počela da osporava status Sjedinjenih Američkih Država kao globalnog ekonomskog lidera. Danas ta država već stvara veći obim BDP-a (po paritetu kupovne moći) od Sjedinjenih Američkih Država. Na ulogu lokomotive globalne ekonomije počele su da pretenduju i druge zemlje, pre svega Indija, koja sve više izražava svoje političke ambicije. U tim uslovima, Beloj kući je postalo očigledno da njena geopolitička strategija zahteva ozbiljne korekcije.

  Prioriteti Rusije u oblasti bezbednosti

  Patrušev ističe da je među ključnim prioritetima Rusije u oblasti bezbednosti dalje jačanje beskompromisne borbe protiv globalne terorističke pretnje, ne samo unutar Rusije, već i na njenim granicama.

  „Osim toga, nacionalni interesi i bezbednost države obezbeđivaće se i štititi u informaciono-komunikacionom prostoru“, dodaje Patrušev.

  Tagovi:
  nuklearno naoružanje, naoružanje, bezbednost, Nikolaj Patrušev
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga