15:28 08 Decembar 2019
Slušajte Sputnik
  Demokratske snage Sirije u blizini reke Eufrat, severno od Rake u Siriji

  Rusija: SAD žele da stvore kvazidržavu u Siriji

  © REUTERS / Rodi Said
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1335
  Pratite nas

  SAD žele da otcepe teritorije sa druge strane Eufrata u Siriji i da na tom prostoru formiraju posebnu kvazidržavu, rekao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov tokom drugog Pariskog foruma o miru.

  „Na istočnoj obali reke Eufrat oni čine sve kako bi formirali kvazidržavnu strukturu i traže od zemalja (Persijskog) zaliva velike investicije kako bi stvorili lokalnu administraciju kojima bi upravljale Sirijske demokratske snage, Kurdi — odredi narodne samoodbrane i ostali, sa jasnom namerom da otcepe taj deo Sirije i da kontrolišu naftna polja koja se tamo nalaze“, rekao je ruski ministar.

  Istovremeno, Lavrov je istakao da SAD zabranjuju svojim saveznicima da ulažu u obnavljanje Sirije.

  „Kada je reč o obnovi zemlje, zajedno sa sirijskom vladom podržavamo stvaranje uslova za modernizaciju infrastrukture za povratak izbeglica, kako bi se zemlja mogla vratiti normalnom životu. SAD kategorički negiraju potrebu za tim i zabranjuju svojim saveznicima — NATO-u, EU, zemljama iz regiona da investiraju u bilo kakve projekte na teritoriji koju kontroliše vlada“, istakao je on.

  U Siriji od 2011. godine traje oružani sukob. Rusija, Iran i Turska, zemlje-garanti primirja, aktivno su se uključile u rešavanje krize. Za to vreme, Sirija je uspela da skoro potpuno porazi teroriste, da započne političko rešavanje krize, vraćanje izbeglica i obnavljanje porušene vojne infrastrukture. Formiran je ustavni komitet kome se priključila i opozicija. Prvo zasedanje komiteta održano je 30. oktobra u Ženevi.

  Tagovi:
  Eufrat, kvazidržava, sirija, rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga