00:33 19 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  11. Samit BRIKS-a (10)
  0 371
  Pratite nas

  Rusija, kao i ostale zemlje BRIKS-a, protivi se upotrebi sile bez odobrenja Saveta bezbednosti UN i poziva da se globalna pitanja rešavaju putem dijaloga, rekao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov u svom članku za štampane medije zemalja BRIKS-a.

  „Rusija, kao i druge zemlje BRIKS-a, odbacuje diktaturu i pritisak, ucene i pretnje, a posebno upotrebu sile bez odobrenja Saveta bezbednosti UN. Naprotiv, predlaže se da se sledi put obostranog dijaloga, usmerenog ka postizanju konsenzusa, koji predviđa uvažavanje interesa svih učesnika međudržavne komunikacije. Uvereni smo da bi bilo kakvi dogovori o najvažnijim svetskim pitanjima trebali da se razvijaju uz maksimalno široko i ravnopravno učešće svih zainteresovanih strana, kao i da se oslanjaju na opšte priznate pravne norme“, rekao je Lavrov.

  On je dodao da će Rusija tokom predsedavanja BRIKS-om 2020. godine nastaviti da jača partnerstva među državama-članicama.

  Kako je istakao ruski ministar, saradnja u oblasti kulture, obrazovanja, sporta i omladinske politike dobija sve veći zamah, a razvijaju se i kontakti između ljudi.

  Lavrov je naglasio da je među prioritetima Rusije i jačanje spoljnopolitičkih koordinacija sa drugim zemljama BRIKS-a na vodećim multilateralnim platformama, u prvom redu u UN, koja će sledeće godine obeležavati 75. godišnjicu.

  Ovogodišnji, jedanaesti po redu, samit grupe BRIKS (Brazil, Rusija, Kina, Indija i Južnoafrička Republika) održaće se u Brazilu 13. i 14. novembra.

  Tema:
  11. Samit BRIKS-a (10)
  Tagovi:
  un, Savet bezbednosti UN, dijalog, saradnja, BRIKS
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga