12:38 09 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 1784
  Pratite nas

  Vojna kontraobaveštajna služba SSSR-a prevarila je američke obaveštajne službe, koje su pokušale da otkriju tajnu „čarobnih“ sovjetskih tableta, koje u stvari nisu postojale, rekao je bivši šef vojne kontraobaveštajne službe Centra za pripremu kosmonauta Nikolaj Ribkin.

  „Mi smo svojevremeno izvodili duge letove, dok Amerikanci nisu uspevali. Iz nekog razloga, Amerikanci su zaključili da Rusi imaju nekakve čarobne tablete, koje pomažu astronautima da ostanu sposobni za rad tokom dugog leta“, rekao je Ribkin na prezentaciji knjige „Vojni kontraobaveštajci“.

  Iz SAD su želeli da otkriju detalje o tom preparatu.

  „Mi smo koketirali sa njima i dobili smo dodatne informacije o onima koji deluju u tom pravcu“, objasnio je Ribkin.

  Veteran je ispričao šta su sve morali da učine da bi to izgledalo što ubedljivije.

  Sovjetski astronaut seda za večeru, vadi tabletu — ali šumeću, pije je, daje našem inženjeru, a strancu govori: ’Tvoj let je kratak, tebi ne treba‘“, priseća se Ribkin.

  „Nakon određenog vremena, američke obaveštajne službe su imale zadatak da otkriju sastav tih tableta i mesto njihove proizvodnje“, rekao je veteran.

  „Kako bi ih odveli dalje od Moskve, mi smo imenovali drugi grad i krenula je akcija, operativna igra. Mi nismo prelazili granice dozvoljenog, nismo provocirali ni na koji način“, rekao je Ribkin.

  Prema njegovim rečima, Amerikanci su verovali u postojanje čudo-tableta.

  „Mi nismo uništili tu njihovu veru, iako smo i sami mislili — šta ako oni pomoću svojih tehnologija zaista izmisle tabletu koja će pomagati?“, dodao je veteran.

  Kako je rekao, kao rezultat toga Amerikanci su stvorili moćnu laboratoriju u koju su uložili mnogo novca.

  „Tamo su pravili različite vrste tableta, ali bezuspešno“, zaključio je Ribkin.

  Tagovi:
  kosmonauti, astronauti, SSSR
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga