05:44 20 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  11. Samit BRIKS-a (10)
  0 300
  Pratite nas

  Zemlje-članice BRIKS-a trebalo bi aktivnije da sarađuju u UN u borbi protiv terorizma i širenja terorističke ideologije, uključujući i internet, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na plenarnom zasedanju samita BRIKS-a.

  „Smatramo da je jedan od prioritetnih zadataka za saradnju učesnika ’petorke‘ u UN razvoj međunarodnih standarda u sprečavanju terorizma i borbi protiv širenja terorističke ideologije, uključujući i na internetu“, rekao je Putin.

  Prema njegovim rečima, Rusija tokom svog predsedavanja BRIKS-om, koje će početi 1. januara 2020. godine, planira da blisko sarađuje sa partnerima u borbi protiv pranja novca, finansiranja terorizma i vraćanja kriminalno stečene imovine.

  On je dodao da smatra da zemlje BRIKS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika) treba da dobiju vodeću ulogu u Ujedinjenim nacijama (UN).

  „Zemlje BRIKS-a trebalo bi da preuzmu vodeću ulogu u UN. Moramo da budemo aktivniji i neprekidno angažovani na promociji pozitivnih programa, okupljajući oko sebe istomišljenike kako bismo zajednički rešavali ključne globalne i regionalne probleme“, objasnio je Putin.

  Govoreći o tome koji će biti glavni pristupi Rusije tokom predsedavanja BRIKS-om, Putin je istakao:

  „Sve što ćemo raditi na ovaj ili onaj način stajaće u okvirima onoga što je urađeno tokom brazilskog predsedavanja BRIKS-om, praktično ćemo nastaviti te trendove i prioritete.“

  Samit BRIKS-a, na kojem učestvuju lideri Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južnoafričke Republike, održava se 13. i 14. novembra u Brazilu. Predsedavanje BRIKS-om će 2020. godine preuzeti Rusija.

  Obeležavanje 75. godišnjice Drugog svetskog rata

  Ruski predsednik podsetio je da će se 2020. godine obeležavati 75. godišnjica završetka Drugog svetskog rata i stvaranja Ujedinjenih nacija.

  U vezi s tim, Putin je da države BRIKS-a razmotre mogućnost pripreme zajedničke izjave o tim značajnim događajima.

  „Važno je osuditi pokušaje glorifikacije nacista i njihovih pristalica i čvrsto se založiti za podršku svetskom poretku zasnovanom na međunarodnom pravu i Povelji UN“, naglasio je ruski predsednik.

  On je pozvao sve kolege iz BRIKS-a na samit te organizacije, koji će biti održan na leto 2020. godine u Sankt Peterburgu.

  Tema:
  11. Samit BRIKS-a (10)
  Tagovi:
  borba protiv terorizma, BRIKS, Vladimir Putin
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga