13:10 17 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  21498
  Pratite nas

  Američki strateški bombarderi B-52 sve češće se približavaju na minimalnu udaljenost od Barencovog mora, gde su bazirane ruske podmornice, što bi moglo da izazove zabrinutost Rusije, piše američki list „Nešenel interest“.

  Autor članka je skrenuo pažnju na tri takva slučaja ove jeseni. Vazduhoplovne snage SAD su poslednji put prijavile let u toj oblasti 6. novembra. U saopštenju za javnost je navedeno da su manevri usmereni na razvijanje interakcije sa norveškim vazduhoplovnim snagama.

  Prema podacima, avion je leteo iznad severnog dela Barencovog mora. Mediji su saopštavali da se jedan od aviona približio obalama Koljskog poluostrva i Nove Zemlje, dok se drugi uputio u pravcu rta Kanin nos na ulazu u Belo more, a treća letelica se vratila u zapadni deo Barencovog mora.

  ​Autor članka je istakao da su bombarderi leteli nedaleko od baza ruske pomorske flote, ali da to nije izazvalo zabrinutost Rusije.

  Prema njegovom mišljenju, takva aktivnost podseća na akcije američkih i sovjetskih vazduhoplovnih snaga tokom Hladnog rata, kada su se vojni avioni približavali granicama, ali ih nisu prelazili.

  „To je vrsta igra sa potencijalno smrtnim ishodima. SSSR je svojevremeno oborio nekoliko američkih špijunskih aviona i nije teško zamisliti da bi i Rusija mogla da postane zabrinuta zbog bombardera koji lete iznad najvažnijih vojnih baza“, zaključio je novinar američkog lista.

  Tagovi:
  Barencovo more, ruska mornarica, ruske vojne baze, B-52
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga