15:45 08 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Prevrat u Boliviji (44)
  11098
  Pratite nas

  Komentarišući situaciju u Boliviji, predsednik Rusije Vladimir Putin je rekao da se ta zemlja nalazi na pragu haosa.

  „Bolivija je na pragu haosa. Postoje elementi mešanja spolja, ali oni se uvek pojavljuju tamo gde postoje unutrašnje komplikacije. Nastala je situacija kada uopšte nema vlasti, ili su se bar sve trenutne vlasti povukle. Bezvlašće. Uopšteno govoreći, to podseća na Libiju“, ocenio je ruski lider nakon samita BRIKS-a u Brazilu.

  Putin je takođe podsetio na pokušaje državnog udara u Venecueli, istakavši da se situacija u Latinskoj Americi menja veoma brzo. On je naglasio da se nada da će zdrav razum, odgovornost i razumevanje interesa svojih građana nadvladati stranačke ambicije političkih snaga.

  Prvog dana održavanja samita BRIKS-a pristalice lidera opozicije u Venecueli Huana Gvaida pokušale su da zauzmu Ambasadu te zemlje u Brazilu.

  Izbori za predsednika Bolivije održani su 20. oktobra. Pobedio je Evo Morales, koji se u tom momentu nalazio na dužnosti predsednika zemlje. Međutim, njegov glavni protivnik Karlos Mesa nije priznao rezultate glasanja, a u zemlji su izbili neredi.

  Krajem prošle nedelje vojska je pozvala Moralesa da napusti dužnost, nakon čega je on podneo ostavku. Morales je napustio Boliviju i otputovao u Meksiko.

  Opoziciona senatorka Žanin Anjes privremeno je preuzela nadležnost predsednika Bolivije, koju je Moskva priznala za privremenu predsednicu te zemlje.

  Tema:
  Prevrat u Boliviji (44)
  Tagovi:
  Bolivija, samit, BRIKS
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga