06:38 12 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  13252
  Pratite nas

  Rusija utire put nezavisnosti od američkog dolara, konstatovao je francuski list „Eko“.

  Moskva je započela proces „dedolarizacije“ svoje ekonomije i finansijskog sistema nakon pojave tenzija sa Sjedinjenim Američkim Državama 2014. godine sa ciljem zaobilaženja američkih sankcija, podseća autor.

  Rusija je zaključila sporazume o deviznim svopovima sa zemljama koje imaju napete odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama, poput Irana, Kine i Turske. Osim toga, ona je povećala količinu rezervi u valutama zemalja BRIKS-a i tako olakšala trgovinu između država ovog bloka, čiji je ukupni obim 2018. godine iznosio 125 milijardi dolara, ističe se u tekstu.

  Prodaja dolara, između ostalog, omogućiće Rusiji da podigne i stabilizuje kurs rublje, koji je 2018. pao za 17 odsto. Od početka ove godine ruska valuta je nastavila rast i njen kurs je prema američkoj valuti porastao za 7,6 odsto, navodi list.

  Ranije je zamenik ministra finansija Rusije Vladimir Količev izjavio da Ministarstvo finansija, promenom valutne strukture Fonda nacionalnog blagostanja 2020. godine planira da smanji udeo dolara.

  Predsedavajući finansijske grupe VTB Andrej Kostin je, sa svoje strane, izjavio da Rusija ima sve preduslove za ekonomski rast i da zemlja nastavlja politiku „dedolarizacije“ prilikom međunarodnih trgovinskih operacija.

  Tagovi:
  rublja, dolar, dedolarizacija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga