17:35 20 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 971
  Pratite nas

  Vojska i narod Slovačke oduševljavali su se pobedama Crvene armije u Drugom svetskom ratu i smatrali da je ona dala veći doprinos od svih ostalih zemalja antihitlerovske koalicije zajedno, vidi se iz dokumenata koje je objavilo Ministarstvo odbrane Rusije.

  Ministarstvo odbrane otvorilo je na svom sajtu novo poglavlje posvećeno 75. godišnjici slovačkog nacionalnog ustanka.

  „Slovački vojnici i oficiri snažno mrze Nemce i žele da što pre očiste svoju zemlju od okupatora uz pomoć Crvene armije, koju sa nestrpljenjem očekuju... Pada u oči velika i iskrena ljubav svih slojeva slovačkog stanovništva prema Crvenoj armiji i bratskom ruskom narodu. Stanovništvo se divi Crvenoj armiji, njenim pobedama i zahvalno je za pomoć u stvaranju Čehoslovačkog korpusa u SSSR“, navodi se u fragmentu političkog izveštaja prvog Ukrajinskog fronta o vojno-političkoj situaciji.

  Dokument o prelasku 1. Čehoslovačkog vojnog korpusa pod komandu 4. Ukrajinskog fronta 31. avgusta 1944.
  © Foto : Ministarstvo odbrane Rusije
  Dokument o prelasku 1. Čehoslovačkog vojnog korpusa pod komandu 4. Ukrajinskog fronta 31. avgusta 1944.

  Isti dokument sadrži izjavu slovačkog generala Vista da je Crvena armija celom svetu pokazala primer izdržljivosti i hrabrosti. On je rekao da je za vojnike Čehoslovačke Republike čast da se bore „rame uz rame sa čuvenim borcima Crvene armije za oslobađanje naše domovine“.

  Ministarstvo odbrane takođe je objavilo ratni izveštaj komandanta 1. Čehoslovačkog armijskog korpusa formiranog na teritoriji SSSR-a, generala Jana Kratohvila, koje svedoči da je njegov odred 31. avgusta 1944. zbog „pozitivnog i pouzdanog stava slovačkog naroda prema Crvenoj armiji“ prešlo pod rukovođenje komandanta 4. Ukrajinskog fronta. U Kratohvilovom korpusu nalazila se posebna tenkovska i vazduhoplovna brigada, kao i vazduhoplovni puk.

  Glavni poslanik slovačke vlade na oslobođenoj teritoriji František Nemec, čije reči citira Ministarstvo odbrane, govorio je da „pobede koje je Rusija ostvarila u ovom ratu i njene žrtve, prevazilaze sve zajedno one koje su imale druge zemlje antihitlerove koalicije.

   

  „Slovački narod ima poslovicu: Zajedno u ratu, zajedno i u miru. Mislim da ću izraziti mišljenje naše čitave vlade i celog stanovništva naše zemlje, ako Vam zvanično kažem da večno bratstvo naših naroda, zapečaćeno krvlju u ovom velikom ratu, treba da se čuva zauvek“, naglasio je Nemec.

  Slovački nacionalni ustanak je ustanak koji je organizovao slovački pokret otpora u avgustu-oktobru 1944. godine protiv nemačkih trupa koje su okupirale zemlju i sa ciljem svrgavanja kolaboracione vlade Jozefa Tisoa. Iako je Vermaht značajno potisnuo ustanak, partizani su nastavili da pružaju otpor dok Crvena armija, kao i čehoslovačka i rumunska vojska, nisu 1945. oslobodile Slovačku.

  Tagovi:
  Crvena armija, ustanak, Drugi svetski rat, Čehoslovačka, SSSR
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga