18:02 18 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 112
  Pratite nas

  Moskva je u ponedeljak predala ukrajinskoj strani tri broda ukrajinske mornarice, koji su zadržani u blizini Kerčkog moreuza zbog povrede ruske granice, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

  „Dana 18. novembra su ukrajinskoj strani predata tri broda ukrajinske mornarice, koji su u novembru 2018. godine prekršili granicu Rusije tokom namerne provokacije Kijeva u Kerčkom moreuzu i koje su zadržale ruske snage bezbednosti“, navodi se u komentaru Ministarstva spoljnih poslova.

  „Ovi brodovi predstavljaju materijalni dokaz aktuelnog krivičnog postupka u Rusiji za nelegalni prelazak naše granice. Njihova predaja na odgovorno čuvanje ukrajinskoj strani postala je moguća jer su ruski nadležni organi izvršili neophodne istražne radnje u vezi sa brodovima i njihovo prisustvo na teritoriji Ruske Federacije za nastavak postupka nije potrebno“, naglašava se u saopštenju Ministarstva.

  Pri tome se napominje da „ruska strana namerava da nastavi da žestoko suzbija sve provokacije u blizini svojih granica, uključujući u cilju osiguravanja bezbednosti plovidbe u skladu sa ruskim zakonom, bilateralnim sporazumima i drugim primenljivim normama međunarodnog prava“.

  Tri broda ukrajinske ratne mornarice „Berdjansk“, „Nikopolj“ i „Jani Kapu“ 25. novembra su ušla u privremeno zatvorene vode Rusije i nekoliko časova izvodili opasne manevre, ne odgovarajući na zahteve ruskih brodova koji su ih pratili. Sva tri broda su zadržana i kasnije prevezena do luke u Kerču.

  Tagovi:
  Ukrajina, Kerčki moreuz, incident u Kerčkom moreuzu
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga