11:06 27 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  44200
  Pratite nas

  Poljski list „Misl Polska“ opisao je dva scenarija mogućeg oružanog sukoba između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Rusije.

  Prvi podrazumeva da američka vojska izvede jak napad koristeći sva raspoloživa sredstva, uključujući i nuklearno oružje. Autor teksta smatra da ovaj koncept donosi priličan rizik, budući da Kremlj može da zadrži mogućnost da „izvede jednako destruktivan kontranapad“.

  Predsednik Rusije Vladimir Putin
  © Sputnik / Alekseй Družinin

  Drugi scenario uključuje nekoliko koraka. Glavni zadatak je staviti Rusiju u ekonomsku izolaciju. Ovaj koncept je osmišljen tako da „dovede do smene političkog rukovodstva“ zemlje. Upravo se ovaj koncept i primenjuje poslednjih godina, smatra autor.

  Novinar Antonij Konjuševski smatra da je verovatnoća izbijanja ratnih dejstava sasvim realna, jer bi Vašingtonu hitno mogao da bude potreban „relativno veliki rat“.

  Pri tome se Rusija posmatra kao najverovatniji protivnik, a Sjedinjene Američke Države trebalo bi da „pokušaju da pokore zemlju zajedno sa njenim geopolitičkim prostorom“.

  List naglašava da je Rusija u izuzetno teškim okolnostima uspela da povuče „nekoliko majstorskih šahovskih poteza“ – da postigne uspeh u Siriji, uspostavi odnose sa Turskom i Izraelom, dok je Vašington pretrpeo „ponižavajući poraz na Bliskom istoku“.

  Tagovi:
  sukob, rat, Poljska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga