00:21 25 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1630
  Pratite nas

  Ambasada Rusije u Talinu savetovala je estonskog poslanika Antsua Laneotsa, bivšeg komandanta odbrambenih snaga zemlje, da „izađe iz tenka“.

  „Pomenuti poslanik ponovo govori da Rusija priprema neku agresiju, očigledno iz navike stečene tokom višegodišnjeg služenja u sovjetskoj armiji, nastavljajući da gleda spoljni svet kroz tenkovski vizir“, navodi se u komentaru Ambasade na Fejsbuku.

  Ruske diplomate takođe su preporučile Laneotsu da „izađe iz tenka... i okrene se vršenju svojih trenutnih poslaničkih dužnosti, uključujući i kao člana grupe za odnose sa Državnom dumom Rusije, u kojem se, kako se može pretpostaviti, nalazi bez ikakve prisile“, zaključuje se u komentaru Ambasade.

  Ranije je Laneots za televiziju LTV7 izjavio da letonska vojska nije sposobna da odbrani svoju teritoriju i da predstavlja slabu kariku u odbrani baltičkih zemalja, dok je Rusija, prema njegovom mišljenju, započela ponovno naoružavanje i priprema se za agresiju.

  Laneots je završio Višu tenkovsku školu u Harkovu, a kasnije Akademiju oklopnih snaga „Malinovski“ u Moskvi. Od 1970. do 1978. služio je u tenkovskoj diviziji u Ukrajini, do 1981. do 1987. u Istočnom Kazahstanu, a zatim je bio savetnik u Etiopiji. U sovjetskoj armiji Laneots je došao do čina pukovnika. Od 2006. do 2011. godine bio je komandant Odbrambenih snaga Estonije.

  Tagovi:
  agresija, tenk, Estonija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga