17:56 27 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 271
  Pratite nas

  Rusija i Sjedinjene Američke Države (SAD) imaju mnogo zajedničkih interesa, želimo da sarađujemo, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na investicionom forumu „Rusija zove!“.

  „Kako nameravamo da gradimo odnose? Smatram da imamo mnogo zajedničkih interesa sa Sjedinjenim Američkim Državama. Sjedinjene Američke Države su velika zemlja. Uvek smo poštovali Sjedinjene Američke Države, dva puta smo bili saveznici u dva svetska rata. Sve je to naša zajednička pozitivna istorija. Naravno, želimo da sarađujemo i u tehnološkoj oblasti i u ekonomiji“, objasnio je Putin.

  On smatra da Moskva i Vašington u najmanju ruku sarađuju u vezi sa Sirijom, u pitanjima međunarodne bezbednosti, ekonomije i energetike.

  „Čini mi se da u ekonomiji imamo zajedničke interese. A u energetskom sektoru imamo 100 odsto. Imamo zajedničke interese u pogledu osiguravanja međunarodne bezbednosti. Ipak su Rusija i Sjedinjene Američke Države najveće nuklearne sile. Ovaj faktor se ne može zanemariti“, istakao je Putin.

  Prema rečima predsednika, dve zemlje imaju zajedničke interese i u borbi protiv terorizma. „Slabo, ali ipak sarađujemo, na operativnom nivou postoji saradnja, na primer, protiv organizovanog kriminala u Siriji“, dodao je on.

  Predsednik Rusije Vladimir Putin na samitu BRIKS-a u Brazilu
  © Sputnik / Alekseй Družinin

  Putin je izrazio nadu da će unutrašnja politička borba u SAD na kraju prestati da utiče na odnose Vašingtona i Moskve.

  „Vidimo šta se tamo do sada dešava. Hvala Bogu da nas niko ne optužuje da se mešamo u izbore u Sjedinjenim Američkim Državama. Sada za to okrivljuju Ukrajinu. Neka to rešavaju sami“, ocenio je Putin.

  „Ali ovaj faktor unutrašnje političke borbe nastavlja negativno da utiče na rusko-američke odnose. Nadam se da će se to jednom prekinuti — mi smo spremni za to“, naglasio je ruski lider.

  Putin je zaključio da Rusija i Sjedinjene Američke Države imaju mnogo platformi za zajednički rad. „Spremni smo za to onoliko koliko su za to spremni naši američki partneri“, zaključio je predsednik Rusije.

  Tagovi:
  saradnja, Vladimir Putin
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga