18:41 19 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 2004
  Pratite nas

  Predsednik Rusije Vladimir Putin nije isključio mogućnost da kroz nekoliko godina i zemlje istočne Evrope počnu da razmišljaju o izlasku iz Evropske unije.

  Na plenarnom zasedanju investicionog foruma „Rusija zove!“, ruski lider je istakao da su nesuglasice unutar EU nastale zbog načina raspodele poreza, tako da značajan deo poreskih sredstava naprednih evropskih zemalja odlazi na „pružanje podrške onima koji još nisu dostigli određeni nivo ekonomskog razvoja, a to se broji desetinama milijardi evra“.

  „Negde krajem 2028. godine neke zemlje Istočne Evrope dostići će takav nivo ekonomskog razvoja, kada više neće dobijati grantove i razne vrste podrške iz evropskog budžeta, a moraće da plate isto kao Velika Britanija. Nisam siguran da i njima neće pasti na um isto što i Velikoj Britaniji danas (’bregzit‘)“, istakao je Putin.

  Prema njegovim rečima, Rusija je zainteresovana za očuvanje Evropske unije, jer želi da ima posla sa partnerima koje poznaje.

  „Sa zabrinutošću pratimo ono što se tamo dešava, jer je značajan deo naših deviznih rezervi u evrima. Uprkos padu trgovinskog prometa nakon različitih odluka o sankcijama, Evropska unija ostaje za nas najveći trgovinski i ekonomski partner. Stoga smo zainteresovani za to da se sve održi i efikasno funkcioniše“, naglasio je ruski lider.

  Putin je dodao da u Rusiji analiziraju sve šta se dešava sa EU.

  „Ne znam da li će biti moguće sačuvati EU u njenom sadašnjem obliku, ali ja znam da su evropski lideri takođe svesni toga, da razmišljaju o tome i da imaju razne scenarije kako da konsoliduju članice EU i postignu više održive forme integracije. Da li će uspeti u toj nameri ili ne — ja ne znam, ali u svakom slučaju im želim uspeh“, zaključio je Putin.

  Tagovi:
  istočna Evropa, Bregzit
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga