15:55 30 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 1243
  Pratite nas

  Sve više ljudi iz inostranstva dolazi u Rusiju na lečenje. Samo u poslednjih šest meseci ove godine državu je posetilo više od pola miliona stranaca.

  Broj pacijenata iz inostranstva je povećan dva puta u odnosu na prošlu godinu. Uskoro Rusija može zarađivati na lečenju stranih državljana oko milijardu dolara godišnje — to je zadatak koji je postavio predsednik Rusije Vladimir Putin Ministarstvu zdravlja, u okviru projekta „Izvoz medicinskih usluga“.

  Najveća potražnja je u oblasti oftamologije. Pacijenti dolaze u Moskvu iz različitih država. Lečenje očiju u Rusiji je postalo brend — kao hokej ili letovi u svemir.

  Osim očiju, stranci dolaze u Rusiju da leče zube, srce, provere krvne sudove, urade plastične operacije i tako dalje. Ranije su posete bile prilično stihijske, ali su sada postale federalni projekat, pod nazivom „Izvoz medicinskih usluga“.

  Radi privlačenja stranih pacijenata bio je napravljen specijalni sajt projekta, u kojem je predstavljen spisak svih klinika koje učestvuju u njemu. Strancima se predlaže ne samo lečenje, već i rehabilitacija, kao i provera organizma.

  Goste iz inostranstva privlače cene koje su značajno niže od evropskih. Ranije su u Rusiju dolazili uglavnom iz Zajednice nezavisnih država, a sada među onima koji dolaze ima i građana Nemačke i drugih država, čija medicina se takođe smatra jednom od najboljih u svetu.

  Tagovi:
  lečenje
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga