18:44 20 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  44129
  Pratite nas

  Ukrajinska kompanija „Naftogas“ uputila je zvaničan odgovor ruskoj kompaniji „Gasprom“ povodom predloga da produže ugovor o tranzitu ruskog gasa, zahtevajući da ruska kompanije isplati tri milijarde dolara, saopštio je izvršni direktor ukrajinske kompanije Jurij Vitrenko.

  „U odgovoru je istaknuto da zemlje treba da nastave sa pregovorima o produženju tranzita po evropskim pravilima u trilateralnom formatu, uz učešće Evropske komisije“, napisao je Vitrenko na svojoj stranici na Fejsbuku.

  On je takođe istakao da Ukrajina može da zaključi sporazum o tranzitu na godinu dana, ali da uslovi moraju „biti u skladu sa evropskim pravilima“.

  „Gasprom treba da plati Naftogasu oko tri milijarde dolara. Bili bismo zadovoljni novčanim sredstvima, ali ako Gasprom želi da isplati dug putem tranzita gasa, spremni smo da razmotrimo takav predlog“, istakao je Vitenko.

  Pored toga, Kijev će uspeti da izda sertifikat novom operateru gasnog transportnog sistema do kraja godine, što će omogućiti da se potpiše dugoročni ugovor o tranzitu gasa, rekao je izvršni menadžer te kompanije.

  Ruska kompanija „Gasprom“ uputila je zvaničan predlog za produženje sporazuma o tranzitu gasa kompaniji „Naftogas Ukrajina“.

  U saopštenju ruske kompanije se navodi da je ona spremna da sklopi novi ugovor na godinu dana, a prvi od uslova ruske strane je da obe kompanije moraju da prekinu sva uzajamna potraživanja pred međunarodnom arbitražom i da prekinu sve sudske postupke.

  Podsetimo, postojeći ugovori između Ukrajine i Rusije oko tranzita i isporuke gasa ističu krajem ove godine.

  Tagovi:
  tranzit gasa, Gasprom, Naftogas
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga