10:45 26 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  11140
  Pratite nas

  Sud u Hagu se složio sa argumentima Rusije i predvideo mogućnost podele procesa o incidentu u Kerčkom moreuzu na dve samostalne faze — jurisdikcije i razmatranja spora u suštini, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

  Zahtevi Ukrajine u vezi sa odbacivanjem faze nadležnosti i maksimalnog smanjenja rokova postupaka su zanemareni“, saopštilo je Ministarstvo. 

  Pritom je sud svakoj strani dao šest meseci da pripremi memorandume (Ukrajina je insistirala na dva meseca), što odgovara praksi međudržavnih arbitraža formiranih na osnovu Konvencije iz 1982. godine.

  „Tribunal je podržao pristupe Rusije i po drugim fundamentalnim pitanjima, što je poništilo pokušaje Kijeva da iskomplikuje proceduralno stanje Rusije u ovom postupku“, dodaje se u saopštenju.

  Ministarstvo spoljnih poslova napomenulo je da je Rusija zadovoljna odlukom „koja je uzela u obzir sve njene predloge izražene tokom arbitražnog zasedanja održanog juče u Hagu“.

  Ukrajinska provokacija u Kerčkom moreuzu

  Tri broda ukrajinske ratne mornarice „Berdjansk“, „Nikopolj“ i „Jani Kapu“ pre tačno godinu dana, 25. novembra 2018, narušavajući članove 19 i 21 Konvencije UN o morskom pravu, presekla su državnu granicu Rusije. Brodovi su ušli u privremeno zatvorene vode Rusije i nekoliko sati izvodili opasne manevre, ne odgovarajući na zahteve ruskih brodova koji su ih pratili. Sva tri broda su zadržana i kasnije prevezena do luke u Kerču.

  Privedena su 24 ukrajinska vojnika, uključujući dva agenta Službe bezbednosti Ukrajine, koji su se, prema rečima pres-službe Federalne službe bezbednosti (FSB), nalazili na brodovima i koordinirali provokacije.

  Predsednik Rusije Vladimir Putin nazvao je ovaj incident provokacijom povezanom sa niskim rejtingom tadašnjeg predsednika Ukrajine Petra Porošenka uoči izbora, na kojima je, na kraju, pobedio Vladimir Zelenski.

  Međunarodni tribunal za pomorsko pravo UN zatražio je u subotu 25. maja od Rusije da oslobodi ukrajinske mornare i brodove koji su zaplenjeni u Kerčkom moreuzu. Pritom, tribunal ne smatra da je potrebno da se od Moskve zahteva da prekine krivični postupak. Osim toga, tribunal je odlučio da Rusija i Ukrajina moraju najkasnije do 25. juna da podnesu izveštaje o događajima u Kerčkom moreuzu. Ranije je ruska strana saopštila da neće učestvovati na saslušanjima, jer tribunal nema nadležnost za razmatranje ukrajinske tužbe.

  Mornari koji su prekršili granicu predati su Ukrajini 7. septembra u okviru dogovora o istovremenom oslobađanju pritvorenika i osuđenika. Rusija je 18. novembra Kijevu vratila i brodove. 

  Tagovi:
  Hag, incident u Kerčkom moreuzu, Ukrajina, Kerčki moreuz
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga