04:13 04 Decembar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 1880
  Pratite nas

  Ministarstvo odbrane formiralo je specijalni odred sačinjen od 30 „univerzalnih oficira“ koji su prošli rigoroznu selekciju u okviru eksperimentalnog programa koji je zasnovan na iskustvu iz Sirije.

  U okviru programa na poligonima vojnih okruga i Severne flote održana je selekcija kandidata, u kojoj su učestvovali mladi oficiri, kao i komandanti koji već imaju iskustva u rukovođenju jedinicama.

  „Od ukupno 4.500 hiljade učesnika eksperimenta, odabrano je 30 ljudi, od kojih je formirana mešovita jedinica specijalne namene“, saopšteno je iz vojske.

  Univerzalni oficiri“ su morali da nauče da izvode desant iz helikoptera, da savladaju planinski teren, pređu vodene barijere pomoću čamca i užeta, prave zasede i koriste bespilotne letelice.

   

  Vojnici su izvršili ukupno sedam specijalnih borbenih zadataka, prolazeći obuku u svim uslovima — kopnenim, vazdušnim, vodenim i vatrenim.

  „Veoma je dobro kada ste na početku svoje oficirske službe prošli takva testiranja. Siguran sam da ste imali dovoljno izazova u vašem životu i da ste bili tamo gde je bilo potrebno da se stvarno primene znanja i praktična umeća. Želeo bih da vam ove veštine daju novi podsticaj za dalju službu za dobrobit Otadžbine“, rekao je načelnik Glavne vojno-političke uprave Oružanih sila general-pukovnik Andrej Kartapolov tokom ceremonije dodeljivanja nagrada.

  Na kraju programa izabrani su najbolji učesnici — vozač, strelac, podvodni diverzant, planinski strelac i vojnik-sportista.

  Nagrade nisu mimoišle ni učesnice ženskog pola u kategoriji „Snaga lepote“.

  „Svaki takmičar je pokazao visok stepen borbene obuke i fizičku spremnost, a što je najvažnije — pokazali su kvalitete po kojima je poznat ruski oficir — patriotizam, jedinstvo i spremnost da štiti otadžbinu“, zaključio je Kartapolov.

  Tagovi:
  Univerzalni vojnik, ruske specijalne snage, specijalne snage
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga