09:36 19 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 183
  Pratite nas

  Rusija namerava da započne testiranje besplatne aplikacije za pametne telefone koja će pešake obaveštavati o dolasku automobila sa ciljem da se smanji broj nesrećnih slučajeva na pešačkim prelazima.

  Prema rečima Evgenija Beljanka, potpredsednika ruske kompanije „Glonas“, koja se bavi razvojem te aplikacije, statistika je pokazala da su za nesreće na pešačkim prelazima u najvećem broju slučajeva krivi sami pešaci, jer nose slušalice ili gledaju u svoje telefone.

  S tim u vezi, na ulicama će biti postavljeni „pametni semafori“ koji će slati informacije o automobilima koji prilaze raskrsnici i ubacivati je u sistem, nakon čega će aplikacija obrađivati te podatke i na osnovu lokacije korisnika slati mu obaveštenja o potencijalnoj opasnosti.

  Taj sistem će takođe uzimati u obzir brzinu kretanja automobila, ali i trenutne vremenske uslove, odnosno da li u tom trenutku pada kiša ili je mraz.

  Kako je planirano, testiranje tog sistema biće pokrenuto do kraja 2020. godine u pet velikih gradova širom Rusije — Moskvi, Volgogradu, Tomsku, Kursku i Tambovu.

  Tagovi:
  pametni telefoni, nesreća, pešački prelaz, digitalizacija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga