21:37 29 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 89
  Pratite nas

  Rusija i Ukrajina počele su da usaglašavaju tekst Sporazuma o saradnji operatera gasno-transportnog sistema dve zemlje, koji je potreban da bi se nastavio tranzit tog energenta preko ukrajinske teritorije, saopštila je ukrajinska kompanija „Naftogas“.

  U saopštenju je navedeno da su bilateralni pregovori Kijeva i Moskve o gasu, koji su održani 28. novembra u Beču, bili usaglašeni sa Evropskom unijom, tako da će sve odluke biti usvajane u trilateralnom formatu.

  „Među dobrim stvarima je to što smo najzad dobili od Rusa komentar o Sporazumu o spajanju mreža (Interconnection agreement), koji treba da bude zaključen u skladu sa evropskim pravilima. Nacrt tog sporazuma je rukovodilac ’Operatera gasno-transportnog sistema Ukrajine‘ predao ’Gaspromu‘ još tokom trilateralnog sastanka u septembru, ali još nismo dobili nikakav odgovor“, navedeno je u saopštenju.

  Sporazum je, kako je navedeno, prvi korak u produžavanju tranzita gasa, iako su pregovaračke strane još daleko od konačnog rešenja.

  Trilateralne konsultacije Rusije, Ukrajine i Evropske komisije o tranzitu gasa nakon 2019. godine održavaju se od polovine prošle godine, ali nema konkretnih rešenja.

  Ruska kompanija „Gasprom“ uputila je zvaničan predlog za produženje sporazuma o tranzitu gasa kompaniji „Naftogas Ukrajina“.

  U saopštenju ruske kompanije se navodi da je ona spremna da sklopi novi ugovor na godinu dana, a prvi od uslova ruske strane je da obe kompanije moraju da prekinu sva uzajamna potraživanja pred međunarodnom arbitražom i da prekinu sve sudske postupke.

  Ministar energetike Ukrajine Aleksej Orželj je rekao da je predlog „Gasproma“ ukrajinskom „Naftogasu“ neprihvatljiv.

  Podsetimo — postojeći ugovori između Ukrajine i Rusije oko tranzita i isporuke gasa ističu krajem ove godine.

   

  Tagovi:
  ruski gas, Gasprom, Ukrajina, gas, Naftogas
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga