12:58 12 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1121
  Pratite nas

  NATO prema Rusiji sprovodi politiku obuzdavanja i širenja, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

  „S jedne strane, to naravno potvrđuje našu zabrinutost zbog aktivnosti Alijanse. Bez obzira na neke vrlo pragmatične izjave o potrebi izgradnje odnosa sa Rusijom, o potrebi da se trezveno pogleda na pitanje šta predstavlja pretnju NATO-u i odakle ona dolazi, vidimo da se NATO uglavnom bavi obuzdavanjem ili ekspanzijom prema našoj zemlji. To mora da izazove zabrinutost. Takve izjave i odluke o povećanju budžeta to ponovo potvrđuju“, odgovorio je Peskov na pitanje novinara o odluci NATO-a da poveća rashode za odbranu.

  On je dodao da je Moskva zabrinuta zbog planova NATO-a da poveća vojne rashode, ali neće stupati u trku u naoružanju koja je pogubna za ekonomiju. 

  „Putin je više puta govorio da se Rusija neće uključivati u trku u naoružanju i trku sa rashodima koja šteti ekonomiji. On je više puta naglašavao da mi u datom slučaju postupamo drugačije. Naša bezbednost i paritet garantovana je na planu strateške stabilnosti za čitav niz godina i Rusija nastavlja da ide upravo ovim putem“, istakao je Peskov odgovarajući na pitanje da li Rusija namerava da poveća rashode za odbranu kao odgovor na poteze NATO-a.

  Ranije je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg saopštio da će ukupni rashodi za odbranu zemalja Alijanse porasti za 130 milijardi dolara 2020. godine i 400 milijardi dolara 2024. u poređenju sa 2016. godinom.

  Tagovi:
  Dmitrij Peskov, rashodi, NATO
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga