12:38 12 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 130
  Pratite nas

  Rusija ne poziva na suparništvo, već na mir i saradnju na Arktiku, piše u autorskom članku ruski ambasador u Sjedinjenim Američkim Državama Anatolij Antonov.

  „Ne pozivamo na suparništvo, već na mir i obostrano korisnu saradnju u regionu. Da bismo izgradili poverenje i zajedničko razumevanje i sprečili svaku eskalaciju, zalažemo se za obnavljanje sveobuhvatnog vojno-političkog dijaloga arktičkih država“, ističe se u članku.

  Rusija, konkretno, predlaže povratak na format godišnjih sastanaka načelnika generalštabova zemalja Arktičkog saveta, koji je postojao do 2014. godine, piše ambasador.

  „To je efikasan mehanizam za održavanje regionalne stabilnosti. Prekinuti dijalog o vojnim i političkim pitanjima može se obnoviti konsultacijama vojnih stručnjaka iz arktičkih zemalja“, dodaje Antonov.

  On naglašava da Rusija podržava razvoj zakonodavnog okvira za smanjenje rizika od incidenata i zagađenja morskih voda. Moskva naročito smatra da je neophodno da se efikasnije koncentrišu resursi za reagovanje na vanredne situacije i sprovođenje spasilačkih akcija u zemljama sa obalskim pojasom u ovom regionu.

  „S obzirom na brzi rast pomorskih aktivnosti na Arktiku, uključujući i turistička krstarenja, važno je da se dodatno prošire mogućnosti brzog reagovanja na moguće vanredne situacije. Podržavamo širenje saradnje u okviru Arktičkog foruma obalske straže“, dodaje ambasador.

  Tagovi:
  saradnja, Arktik
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga