05:34 17 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 1372
  Pratite nas

  Predsednik Rusije Vladimir Putin je prihvatio predlog o izgradnji gasovoda preko Mongolije i Kine, saopštio je potpredsednik ruske Vlade Aleksej Gordejev.

  Šef države je naložio ekspertima da prouče tehničko-ekonomsku izvodljivost projekta i da detalje saopšte rukovodstvu tri države.

  „Rokovi su kratki — za pola godine treba sve proučiti i izneti predloge“, objasnio je Gordejev, dodavši da nije razgovarano o promeni rute gasovoda.

  Rusija i Kina su razgovarali o trasi preko Mongolije, takozvanoj zapadnoj opciji, od početka 2000-ih godina, ali zbog mnogobrojnih minusa njegove realizacije još uvek nisu počeli da rade na njoj. Do sada se pretpostavljalo da će drugi gasovod iz Rusije u Kinu — „Snaga Sibira 2“ proći drugom trasom. Ranije je Peking bio protiv tranzita preko Mongolije, ali sada, kako navodi Putin, upravo Peking je saopštio da bi više voleo takvu opciju.

  Po mišljenju eksperata, za projektovanje magistrale će biti potrebno dve godine, a za izgradnju četiri ili pet. Za to vreme Rusija može uspeti da izradi resursnu bazu za isporuke koja sada ne postoje.

  Tagovi:
  Snaga Sibira
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga