23:34 22 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Hajka VADA na Rusiju (39)
  1173
  Pratite nas

  Svetska antidoping agencija (VADA) ispostaviće Rusiji račun za sprovođenje antidoping istrage, izjavio je za Sputnjik generalni direktor ove organizacije Olivije Nigli.

  On je istakao da je agencija na istragu potrošila „nekoliko miliona dolara“, ali se zasad ne zna konačna suma.

  „Verovatno se radi o nešto manje od pet miliona“, dodao je Nigli.

  Prema rečima izvršnog direktora VADA, Rusija mora da uplati taj novac dok se ne obnovi status Ruske antidoping agencije (RUSADA), odnosno u roku od četiri godine od dana stupanja odluke na snagu.

  Prema njegovim rečima, cifra će rasti.

  „Ako budemo morali da preduzimamo nove radnje, one će biti uključene u račun, jer smatramo da nismo mi dužni da platimo rad za utvrđivanje ko je kriv što smo obmanjivani“, dodao je Nigli.

  On je istakao da će Rusija morati da plati sve troškove VADA u istrazi Rusije sve do vraćanja statusa agenciji RUSADA i revizije organizacije kao bi se potvrdila njena nezavisnost.

  „Nakon toga biće izdat konačni račun, ali Rusija može da počne sa uplatama krupnih iznosa već sada. Već smo potrošili mnogo. Prvi račun će biti poslat Rusiji nakon odluke Arbitražnog suda“, objasnio je Nigli.

  Izvršni komitet VADA suspendovao je na četiri godine Rusiju sa učešća na svim međunarodnim takmičenjima, uključujući i Olimpijske i Paraolimpijske igre. Dozvolu za takmičenje dobiće samo „čisti“ ruski sportisti, koji će se takmičiti u neutralnom statusu.

  Tema:
  Hajka VADA na Rusiju (39)
  Tagovi:
  RUSADA, ruski sportisti, račun, VADA
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga