12:32 30 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Hajka VADA na Rusiju (36)
  216410
  Pratite nas

  Izvršni komitet VADA suspendovao je Rusiju sa učešća na svim međunarodnim takmičenjima.

  Odluka je bila jednoglasno usvojena.

  Na ovaj način je Rusija izgubila pravo da organizuje međunarodna sportska takmičenja i podnosi zahteve za njihovu organizaciju. Sportisti ne mogu da učestvuju na olimpijskim i svetskim prvenstvima pod nacionalnom zastavom. 

  Izvršni komitet VADA je uveo četvorogodišnju zabranu učestvovanja na međunarodnim svetskim događajima rukovodstvu Olimpijskog i Paraolimpijskog komiteta Rusije. Ova odluka se ne odnosi na regionalne turnire.

  Zamenica generalnog direktora RUSADA Margarita Pahnocka kaže da se sve završilo žalosno, ali očekivano.

  „Izvršni komitet VADA je prihvatio sve preporuke, one su usvojene jednoglasno, nijedan jedini član nije bio protiv, niti je podržao Rusiju“, rekla je Pahnocka.

  Najnovije vesti
  • 00:29

   Odluku VADA prokomentarisao je predsednik Rusije Vladimir Putin na konferenciji za medije nakon samita u Parizu. On je izjavio da je potrebno da se analizira odluka Izvršnog komiteta o ruskim sportistima pre nego što bude moglo da se govori o mogućnosti da se ova odluka ospori. 

   Odluka Svetske antidoping agencije u vezi sa Rusijom u suprotnosti je sa olimpijskom poveljom, ocenio je ruski predsednik.

   „Ono što stoji na površini i što odmah vidim je da nema pritužbi protiv Ruskog olimpijskog nacionalnog komiteta. A ako nema pritužbi na to, zemlja bi trebalo da se takmiči pod nacionalnom zastavom. Takva je olimpijska povelja... U svakom slučaju, u ovom delu odluka VADA protivreči olimpijskoj povelji i imamo sve osnove da se obratimo sudu“, konstatovao je Putin.

  • 19:22

   Predsedavajući Odbora za usklađenost Svetske antidoping agencije (VADA) Džonatan Tejlor smatra da će Sportski arbitražni sud podržati odluku o Rusiji.

   „Da li očekujem da će odluka Sportskog arbitražnog suda biti drugačija od odluke Izvršnog kimteta VADA danas? Ne“, istakao je Tejlor, prenosi portal „Insidethegames“.

  • 19:01

   Promena mesta održavanja Svetskog prvenstva u hokeju na ledu, koje treba da se održi u Rusiji, nije moguće uprkos sankcijama izvršnog komiteta VADA, a Međunarodna hokejaška federacija će se pridržavati svoje odluke, izjavio je predsednik Međunarodne hokejaške federacije Rene Fazel.

   „Nemoguće je promeniti mesto održavanja Svetskog prvenstva u hokeju na ledu, koje treba da se održi u Rusiji. Pridržavaćemo se naše odluke, koja je doneta ranije. To se odnosi i na omladinsko Svetsko prvenstvo i na Svetsko prvenstvo za žene. Naša želja je da održimo te turnire u Rusiji“, istakao je Fazel.

   Svetsko prvenstvo u hokeju na ledu za muškarce treba da se održi u Rusiji 2023. godine, a grad-domaćin treba da bude Sankt Peterburg. Planirano je da se u Novosibirsku iste godine održi Svetsko prvenstvo za omladinu, dok će se Svetsko prvenstvo za žene održati u Ufi 2021. godine.

  • 18:56

   Sputnjik istražuje: Na šta se, zapravo, odnosi zabrana VADA

   Pet pitanja i pet odgovora u vezi sa najekstremnijom odlukom protiv ruskog sporta

   Svetska antidoping agencija (VADA) suspendovala je Rusiju iz svih velikih takmičenja na četiri godine. Evo odgovora na nekoliko osnovnih pitanja vezanih za odluku VADA.
   Dalje
  • 16:50

   Olimpijski komitet Rusije: Učinićemo sve da reprezentacija nastupi pod nacionalnom zastavom na Olimpijadi u Tokiju

   Predsednik Olimpijskog komiteta Rusije Stanislav Pozdnjakov izjavio je da će OKR uložiti maksimalan napor kako bi se reprezentacija Rusije takmičila pod ruskom zastavom na Olimpijskim igrama 2020. u Tokiju.

   „Učinićemo sve moguće kako bi olimpijska reprezentacija Rusije nastupala u Tokiju u bojama ruske trobojke“, rekao je on.

  • 16:36

   VADA će ispostaviti Rusiji račun od pet miliona dolara

   Svetska antidoping agencija (VADA) ispostaviće Rusiji račun za sprovođenje antidoping istrage, izjavio je za Sputnjik generalni direktor ove organizacije Olivije Nigli.

  • 15:49

   Ruski ministar sporta: Još rano govoriti o sankcijama protiv ruskog sporta

   „Ruska antidoping agencija (RUSADA) ima 21 dan da pripremi odgovor – prihvata li preporuke ili ne. Ukoliko nije saglasna, onda Svetska antidoping agencija (VADA) upućuje tužbeni zahtev Sportskom arbitražnom sudu, koji onda, iznova, razmatra sve dokaze“, objasnio je ministar proceduru.

   On je dodao da će se u sudu voditi objektivan proces i da će biti saslušani svi svedoci.

   „Tako da je rano govoriti o sankcijama“ , zaključio je Kolopkov.

   Baza podataka Moskovske antidoping laboratorije koju je ruska strana predala Svetskoj antidoping agenciji (VADA) ne može se porediti sa bazom podataka bivšeg šefa laboratorije Grigorija Rotčenkova koja je protivzakonita, izjavio je ministar sporta Rusije Pavel Kolopkov.

   „Baza koju smo predali ne može se uporediti sa Rotčenkovom bazom. Ona je nelegalna, nije jasno kako je dobijena, neko ju je ukrao. Nije jasno zašto se uzima kao osnova za optužbe. Istražni odbor i stručnjaci tražili su sve informacije u bazi. Za sada nema odgovora međunarodnih stručnjaka zašto ne smatraju tu bazu za neautentičnu“, istakao je on.

  • 15:44

   Unija evropskih fudbalskih asocijacija (UEFA) saopštila je da će pratiti razjašnjenja Svetske antidoping agencije (VADA) o postupcima vezanim za odluku o ruskom sportu u vezi sa Evropskim fudbalskim prvenstvom 2020. godine.

   „UEFA nema nikakve komentare o tom pitanju i pratiće objašnjenje VADA-e u kojem se navodi da odluka o Rusiji neće uticati na EURO 2020“, odgovorila je UEFA na pitanje Sputnjika.

  • 14:40

   Medvedev: Nemoguće je ignorisati odluku VADA o našim sportistima

   Odluka VADA o ruskim sportistima navodi nas na pomisao o nastavku antiruske histerije koja već dobija hroničan oblik, rekao je Medvedev na sastanku s potpredsednicima ruske Vlade.
   Dalje
  • 14:39

   Predstavnici olimpijskog pokreta podržali su odluku VADA o sankcijama ruskom sportu, navodi se u saopštenju MOK-a.

  • 14:28

   Vanja Grbić: Amerikanci ne idu na doping kontrolu, ovo je strašna odmazda protiv Rusije!

   Američki sportisti ni ne idu na doping kontrolu, jer Stejt dipartment za njih garantuje da su čisti. Nova odluka VADA odmazda je protiv Rusije, kaže za Sputnjik Vladimir Vanja Grbić, slavni srpski odbojkaš. 
   Dalje
  • 14:14

   Reprezentacija Rusije, ukoliko se plasira u finale Svetskog prvenstva u fudbalu u Kataru 2022. godine, moraće da nastupi bez zastave i himne svoje zemlje, rekao je danas na konferenciji za novinare u Lozani predsednik Komiteta VADA za poštovanje zakona Džonatan Tejlor.

   „Ako se kvalifikuju, a ja ne znam da li će se to desiti, to će biti reprezentacija neutralnih sportista. Tamo neće biti ruske zastave ni predstavnika Rusije“, rekao je Tejlor.

  • 14:13

   Međunarodni paraolimpijski komitet prihvatio je odluku Izvršnog komiteta VADA o sankcijama za ruske sportiste.

  • 14:11

   „Mislim da ruske organizacije u čiju kompetenciju ulaze ova pitanja treba da uložene žalbu na ovu odluku“, rekao je premijer Dmitrij Medvedev, komentarišući odluku VADA.

  • 13:54
   © Sputnik / Alekseй Filippov
  • 13:49

   Za četiri godine Ruska antidoping agencija treba da potvrdi da je nezavisna organizacija koja radi bez spoljnjeg mešanja, rekao je šef komiteta za sprovođenje zakona VADA Džonatan Tejler.

   Reprezentacija Rusije u fudbalu nastupaće u neutralnom statusu na Svetskom prvenstvu 2022. godine, ako se kvalifikuje, rekao je Tejlor.

  • 13:44

   VADA je suspendovala 145 ruskih sportista sa sumnjivim uzorcima sa učešća na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama

  • 13:41

   Šef VADA Kreg Ridi: Odluka organizacije ima za cilj da se zaštite ruski sportisti koji nisu umešani u manipulacije i da se kazne krivci za prekršaje

  • 13:22

   Trener paraolimpijaca: Nije lako takmičiti se bez zastave

   „Već smo bili u istoj situaciji na Paraolimpijskim igrama u Koreji. Zato, nažalost, nema ništa novo u ovoj odluci. Mi ćemo uraditi sve kako nam kaže država. Sa moralne strane biće neprijatno nastupati bez zastave i himne. Međutim, to se neće nikako odraziti na želju momaka i devojaka da pobeđuju“, rekala je trener paraolimpijske reprezentacije Rusije u biatlonu Irina Gromova.

  • 13:15

   VADA: Suspenzija Rusije se ne odnosi na regionalne turnire.

  • 13:14
   Ruske atletičarke

   VADA želi da stvori razdor između ruskih sportista i države

   Odluka VADA ima za cilj da napravi razdor između ruskih sportista i države, smatra predsednik Sveruske asocijacije letnjih olimpijskih sportova Vasilij Titov.
   Dalje
  • 13:05

   Izbacili smo ruske sportiste da bismo zaštitili prava ruskih sportista?!

   Odluka Izvršnog komiteta VADA potvrda je namere da se odlučno „razračunamo“ sa dopingom ruskih sportista, rekao je predsednik VADA Kreg Ridi.
   Dalje
  • 12:56

   Rusija će se obratiti Arbitražnom sportskom sudu u Lozani nakon odluke VADA, rekla je zamenica komiteta Državne dume za međunarodne poslove Svetlana Žukova. Pre toga će 19. decembra biti održana sednica Ruske antidoping agencije.

  • 12:42
   © Sputnik / Alekseй Filippov
  • 12:41

   Odluka izvršnog komiteta VADA neće se odnositi na utakmice Evropskog prvenstvo u fudbalu koje će se igrati u Jekaterinburgu 2020. godine.

  • 12:32

   Predstavnik Svetske antidoping agencije Džonatan Tejlor izjavio je da ova odluka ima za cilj kažnjavanje nevinih i nastavak borbe za prava „čistih“ sportista.

   Stadion u Jekaterinburgu

   Utakmice Evropskog prvenstva u fudbalu i Univerzijadu u Rusiji teško je otkazati

   Održavanje utakmica Evropskog prvenstva u fudbalu i Univerzijade malo je verovatno da će biti otkazano, pošto je teško vratiti tok organizacije tog događaja, izjavio je prvi zamenik predsednika komiteta Državne dume za međunarodne poslove Svetlana Žurova.
   Dalje
  • 12:20

   Preporuke Svetske antidoping agencije (VADA) za Rusiju neće se ticati omladinskih Olimpijskih igara 2020. godine u Lozani, navodi se na sajtu VADA.

  • 12:20
   Ruske zastave na kupu sveta u biatlonu

   Ruski senator: Na odluku VADA potreban odlučan odgovor Rusije

   Odluka VADA ozbiljan je udarac ruskom sportu i neophodan je odlučan odgovor ruskih vlasti, rekao je danas zamenik predsednika Dume i član Izvršnog komiteta Ruskog fudbalskog saveza Igor Lebedev.
   Dalje
  Uživo
  Uživo: Žestok udar na ruski sport, stižu reakcije
  +
  Tema:
  Hajka VADA na Rusiju (36)
  Tagovi:
  VADA
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga