21:30 16 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Hajka VADA na Rusiju (42)
  82502
  Pratite nas

  Ruski lider Vladimir Putin smatra da je odluka Svetske antidoping agencije (VADA) politizovana.

  „Tako je bilo još od vremena rimskog prava... Kazne ne mogu biti kolektivne i ne mogu se odnositi na ljude koji nemaju nikakve veze sa određenim kršenjima pravila — svi to razumeju. Mislim da stručnjaci VADA to znaju“, rekao je Putin na konferenciji za štampu u Parizu na kraju samita „normandijske četvorke“.

  On je izjavio da u osnovi ove odluke stoje politički razlozi koji nemaju nikakve veze sa interesima sporta i olimpijskog pokreta.

  „To što leži na površini i što odmah vidim, jeste da nema nikakvih pretenzija prema ruskom Olimpijskom nacionalnom komitetu. Ako prema njemu nema pretenzija, država treba da se takmiči pod nacionalnom zastavom. Tako piše u olimpijskoj povelji. To znači da je VADA prekršila olimpijsku povelju“, rekao je predsednik.

  Izvršni komitet VADA je saopštio ranije da je Rusija izgubila pravo da organizuje međunarodna sportska takmičenja i podnosi zahteve za njihovu organizaciju. Sportisti ne mogu da učestvuju ni na olimpijskim ni na svetskim smotrama pod nacionalnom zastavom.

  Tema:
  Hajka VADA na Rusiju (42)
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga