18:58 24 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Hajka VADA na Rusiju (42)
  1621
  Pratite nas

  Međunarodna antidoping agencija (VADA) treba da preispita pristup svom radu, inače može uništiti čitav međunarodni sport, izjavila je gimnastičarka Svetlana Horkina, dvostruka olimpijska i svetska šampionka Rusije.

  „Postojala je mala nada da će agencija VADA reći nešto pozitivno. Ja znam samo jedno — Međunarodni olimpijski pokret je nastao mnogo pre te agencije. Stoga, pre nego što se uvedu neke sankcije Rusiji i sportistima, potrebno je osloniti se na neka prava, poštenje, pristojnost i poštovanje sportista i zemlje iz koje oni dolaze. Čini mi se da se na tu odluku treba žaliti na najoštriji način, koristeći pravne i sve druge mogućnosti koje postoje“, izjavila je Horkina.

  Ona je poželela sportistima da nastave da treniraju i pripremaju se za Olimpijske igre.

  „Što se tiče agencije (VADA), treba da preispitaju pristupe svom radu, inače na taj način mogu uništiti sport, uopšte, ceo međunarodni sport. Preuzeli su velika ovlašćenja, ta VADA je sve prebacila na sebe, a to je samo agencija. Postoji i ogromna moć međunarodnog olimpijskog pokreta. Postoji olimpijska povelja. Zar ne treba prvo pogledati dokumenta, povelju? Agencija treba da bude svesna iz čega je nastala. Oni su stvoreni da bi pomagali u borbi, a ne da zabranjuju sportistima da učestvuju na najvećim takmičenjima u vasioni — na Olimpijskim igrama“, izjavila je sportistkinja i dodala da su kolektivne kazne posebna priča, nazvavši ih glupostima.

  Izvršni komitet VADA je saopštio ranije da je Rusija izgubila pravo da organizuje međunarodna sportska takmičenja i podnosi zahteve za njihovu organizaciju. Sportisti ne mogu da učestvuju ni na olimpijskim ni na svetskim smotrama pod nacionalnom zastavom.

  Tema:
  Hajka VADA na Rusiju (42)
  Tagovi:
  sport, VADA
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga