22:13 23 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 1735
  Pratite nas

  Ruski koncern „Kalašnjikov“ rešio je dilemu koje oružje je bolje — njegov najnoviji automat AK-12 ili američki automatski karabin M4. Video je objavljen na sajtu „Kalašnjikov.media“.

  Stručnjak proverava efikasnost i udobnost pušaka — prvo je u streljani testirao trzaj oružja tokom pucnja, brzinu ispaljivanja metka i pogodnost zamene šaržera.

  Po tim parametrima obe puške su pokazale približno iste rezultate, ali su stručnjaci upozorili da u stvarnoj borbi sve može biti drugačije.

  Nakon streljane, oružje je testirano u uslovima koji su slični stvarnim. Automatske puške su pokvasili, a zatim su ih stavili u sneg na pola sata na temperaturu od oko minus šest stepeni Celzijusa.

  Ruski automat je uspešno ispalio nekoliko hitaca, dok su se kod američke puške zaledili zatvarač i šaržer. Strelac nije mogao da zameni okvir.

  „Pušku je nemoguće napuniti. Ovo su samo komad aluminijuma i čelika i nekoliko metaka“, konstatovao je stručnjak.

  Na kraju je stručnjak „Kalašnjikova“ proverio grupisanje pogodaka obe puške, a rezultati su bili veoma slični.

  Koncern „Kalašnjikov“ razvio je pušku AK-12 kalibra 5,45 milimetara u okviru programa „Ratnik“ kao element perspektivnog sistema opreme za rusku vojsku. Automatska puška je ušla u sastav naoružanja krajem prošle godine.

  Automatski karabin M4, kalibra 5,56 milimetara, proizveden je u SAD na osnovu M16A2. Puška je dizajnirana za posade vojnih vozila i jedinice naoružanja i vojne tehnike. Karabin koriste sve jedinice američkih snaga za specijalne operacije.

  Tagovi:
  automatska puška, kalašnjikov
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga